Geld uit TEN-T transportfonds alleen naar kernnetwerk!

0010371.JPG19-10-2011 14:06 19-10-2011 14:06

Europarlementariër Peter van Dalen (ChristenUnie) wil dat het geld van het Europese transportfonds TEN-T (Trans-Europese Netwerken Transport) wordt besteed aan de aanleg en uitbouw van een Europese logistiek kernnetwerk. Dat zei Van Dalen vandaag in reactie op het voorstel van de Europese Commissie voor de herziening van het transportfonds. ,,Door de economische crisis zit er al minder geld in het fonds. Laten we ons daarom concentreren op een Europees logistiek kernnetwerk waar heel Europa van profiteert. De Europese Commissie wil ook die kant op, zo blijkt uit de herzieningvoorstellen die vandaag zijn gepresenteerd. Maar in de voorstellen worden nog te veel afgelegen, regionale steden, zee- en luchthavens genoemd. Die horen niet in het kernnetwerk”, aldus de Europarlementariër.

Op dit moment wordt het transportfonds ook gebruikt om puur nationale projecten en grensoverschrijdende maar nutteloze projecten te meefinancieren. Zo wordt al jaren geprobeerd twee spoorverbindingen tussen Spanje en Frankrijk aan te leggen. Behalve de Spanjaarden heeft niemand daar belang bij zodat er helemaal geen vooruitgang wordt geboekt. Van Dalen wil daarom de focus verleggen: ,,Fietspaden en lokale tunnels kunnen de landen prima zelf aanleggen. Ook is dit fonds niet bedoeld om de infrastructuur in armere Europese regio’s te verbeteren. Daar heeft de EU andere fondsen voor zoals het Europese Fonds voor de Regionale Ontwikkeling (EFRO). Het TEN-T geld is bedoeld om het algemene Europese vervoernetwerk te verbeteren. Laat de EU het daar dan ook voor gebruiken."

Volgens Van Dalen moet vooral de binnenvaart een grotere rol spelen bij de aanleg van een Europese logistiek kernnetwerk. ,,In heel Europa staan de wegen en de spoorwegen vol. Terwijl op de binnenwateren nog veel ruimte is om goederen te vervoeren. De EU moet in nauwe samenwerking met de Lidstaten waar mogelijk de binnenvaart stimuleren. Niet alleen in Noord-West Europa, maar ook in Polen, op de Donau, in het VK en in Italië. In al die gebieden kan de binnenvaart een grotere bijdrage leveren aan een goed functionerend Europees logistiek kernnetwerk. Nu wordt slechts 1% van het TEN-T budget aan binnenvaart besteed. Dat is absurd weinig, dat percentage moet fors omhoog.” 

« Terug

Nieuwsarchief > 2011

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari