Peter van Dalen: Maritieme kansen voor Zeeland met Europese steun!

Werkbezoek Zeeland 09820-10-2011 20:10 20-10-2011 20:10

Europarlementariër Peter van Dalen (ChristenUnie) ziet veel kansen voor de maritieme industrie in Zeeland, met steun van Europa. Dat zei Van Dalen vandaag tijdens een werkbezoek aan de provincie. ,,Door de unieke ligging van Zeeland, met veel omringend water en tussen grote havens als Rotterdam en Antwerpen in, zijn er veel mogelijkheden voor de ‘natte’ industrie. De Europese Unie steunt die ontwikkeling. Er wordt al gewerkt aan een betere verbinding tussen de Seine in Frankrijk, de Schelde in België en de Rijn in Nederland. Maar ook omdat de weg en het spoor al vol zitten kijkt de EU in haar transportbeleid meer en meer naar de maritieme industrie en de gebieden waar deze industrie zich kan ontwikkelen. Zeeland is dus een regio met enorm veel potentie!”

Als eerste bracht Van Dalen een bezoek aan Terneuzen. Volgens de Europarlementariër moet het kanaal tussen Gent en Terneuzen vlug worden uitgebouwd. ,,De Europese Unie heeft een groot transportfonds, TEN-T (Trans Europese Netwerken – Transport). Eén van de projecten is het verbinden van de Seine met de Schelde. Daardoor wordt in één klap het achterland van de haven van Terneuzen enorm uitgebreid, zeker als het kanaal tussen Gent en Terneuzen verder wordt ontwikkeld. Terneuzen moet deze kans met beide handen aangrijpen en inzetten op de uitbreiding van haar haven. Tegelijkertijd moeten de Nederlandse en de Belgische overheid haast maken met het uitdiepen van het kanaal en de aanleg van een nieuwe sluis bij Sluiskil.” 
Door het Europese project komt ook een verbinding tussen de Seine en de Rijn tot stand. Volgens de Europarlementariër, die vice-voorzitter van de Transportcommissie in het Europees Parlement is, kan daardoor heel Zeeland profiteren van dit project. ,,De gemeente die nu inzet op ontwikkeling van ‘natte industrie’ gaat daar in de toekomst zeker van profiteren. Ik zal er in het Europees Parlement voor knokken dat de verbinding Terneuzen-Gent ook onderdeel uitmaakt van het kernnetwerk.” 

« Terug

Nieuwsarchief > 2011

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari