Budget reiskosten Europarlement bevroren

Euros26-10-2011 12:25 26-10-2011 12:25

Het Europees Parlement heeft een voorstel van Europarlementariër Peter van Dalen(ChristenUnie) aangenomen om 15 procent van het reiskostenbudget van het Europees Parlement, inclusief het reizen door de Europarlementariërs, te bevriezen. Vandaag werd er in Straatsburg gestemd over de Begroting voor 2012. Van Dalen: ,,We kunnen miljoenen aan belastinggeld besparen door bewuster keuzes te maken, ook op het gebied van reizen. Wat mij betreft is dit de opmaat naar meer bezuinigingen in 2013.”

De Europarlementariër is teleurgesteld dat andere bezuinigingsvoorstellen het niet haalden. Hij diende eerder een reeks amendementen in op de EU-begroting voor 2012. Van Dalen: ,,In alle Europese landen wordt fors bezuinigd, en terecht. Dat moet de Europese Unie ook doen. Vooral wil ik de Europese bureaucratie aanpakken. Zo is er een wildgroei aan Europese agentschappen en adviescomités ontstaan. In nauwelijks tien jaar tijd steeg hun totale aantal van veertien naar meer dan dertig. Sinds 2005 is hun budget verdrievoudigd van 764 miljoen naar 2,2 miljard Euro in 2011. We moeten af van het Brusselse mantra: richt voor elk probleem in Europa een agentschap op om het te bestuderen! Helaas wil de meerderheid in het Europees Parlement nog vasthouden aan dit mantra.“

Reiskosten

De 15 procent van het reiskostenbudget wordt in een reserve geplaatst, en mag niet worden uitgegeven. Van Dalen: ,,Eerst moet de secretaris-generaal van dit Parlement aantonen, dat er inderdaad meer geld voor het reizen nodig is. Dan zullen we komend voorjaar besluiten of en hoe we dat percentage van 15 alsnog beschikbaar stellen. Wat mij betreft wordt dit de standaard gang van zaken bij iedere begrotingsbehandeling!”

« Terug

Nieuwsarchief > 2011

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari