Binnenvaart krijgt eindelijk Europese erkenning in TEN-T netwerk

1009836.JPG26-10-2011 20:12 26-10-2011 20:12

Vandaag heeft de Europese Commissie in Straatsburg de details en bijbehorende kaarten gepresenteerd van het Europese transportfonds TEN-T (Trans Europese Netwerken - Transport). De Commissie erkent dat het wegtransportnetwerk goed op orde is. Maar de netwerken voor het spoor en de binnenvaart zijn nog onvoldoende ontwikkeld. Peter van Dalen (ChristenUnie), vicevoorzitter van de Transportcommissie van het Europees Parlement, is blij met deze erkenning: ,,Het lijkt erop dat onze inspanningen om de binnenvaart meer op de Europese agenda te krijgen nu vruchten afwerpen. De Europese Commissie heeft het goed opgepakt."

Zo wil de Commissie niet alleen verder gaan met de ontwikkeling van de binnenvaart tussen de Rotterdam en Terneuzen met Parijs, maar wil zij ook de Rijn-Rhone verbinding een nieuwe impuls geven. Daarnaast pakt de Commissie ook binnenvaartprojecten op in Polen, Tsjechië en Italië. Van Dalen: ,,Dat is een hele goede stap van de Commissie. Via de Poolse haven Szczecin bijvoorbeeld kan Berlijn uitstekend op een milieuvriendelijke wijze worden bevoorraad. Eindelijk wordt in het Europese beleid erkend dat de binnenvaart een schone en veilige vorm van vervoer is waar heel Europa van kan profiteren."

Ook over de rest van de plannen is Van Dalen over het algemeen tevreden. Wel vindt de Europarlementariër dat de Europese Commissie bij het kiezen van de TEN-T projecten nog meer had moeten letten op projecten met echte Europese meerwaarde: ,,Naar sommige projecten moeten we nog eens kritisch kijken. Zo staan er in totaal maar liefst 83 Europese zeehavens op de lijst en daar kan je vraagtekens bij zetten. De haven van La Valetta op Malta is vooral een marinehaven. Die heeft nauwelijks Europese transportwaarde en kan van de lijst af. Dat geldt ook voor de haven van Ravenna in Italië want dat is vooral een toeristische haven met veel zeilboten. En of de haven van Gioia Tauro op een eerlijke manier is aangelegd, dat is geen vraag meer. Kortom, we moeten de waslijst van zeehavens nog wel opschonen", aldus de Europarlementariër.

« Terug

Nieuwsarchief > 2011

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari