Meerderheid EP zet toekomst goederenvervoer per spoor stil

1010727.JPG14-11-2011 20:18 14-11-2011 20:18

De liberalisering van het goederenvervoer per spoor geeft die sector toekomst. Dat zei Europarlementariër Peter van Dalen (ChristenUnie) vandaag in het debat over de toekomst van het goederenvervoer per spoor. ,,In Nederland is al in 2002 ProRail (de infrastructuurbeheerder)losgekoppeld van de goederenvervoerders. Met als positief effect dat de jarenlange krimp van dit goederenvervoer werd gestopt en omgebogen. Er kwamen weer kansen voor spoorondernemers.”

Van Dalen was daarom te spreken over plannen van de Europese Commissie om een volgende stap zetten in het liberaliseren van het goederenvervoer per spoor in Europa. Van Dalen: ,,Het Europees Parlement wil echter niet weten van die volgende stap. Dat is een gemiste kans. Te veel collega’s laten de oren hangen naar landen zoals Duitsland die de eigen spoorwegmaatschappij te veel beschermen.”

Van Dalen stemt dan ook tegen het standpunt van het EP. ,,Als het aan de meerderheid van het EP ligt kunnen spoornetbeheerders als ProRail geld blijven uitwisselen met goederenvervoerders per spoor. Daardoor worden sommige, vooral nationale, vervoerders bevoordeeld. Dan is er geen echte concurrentie op de spoormarkt, blijven de prijzen kunstmatig hoog en is er geen toekomst voor het goederenvervoer per spoor”, aldus de Europarlementariër.

De verantwoordelijke Transportcommissaris Kallas noemde in het debat de spoorwegen in het algemeen te conservatief van karakter. ,,De veranderingen in de afgelopen jaren zijn te langzaam geweest", aldus de Commissaris. En zo voegde hij hieraan toe: ,,De status quo is voor mij niet aanvaardbaar." Kallas toonde zich kritisch over de keuzes die nu door de meerderheid van het EP worden gemaakt. ,,In dat opzicht kwam hij dichtbij de positie die wij ook hebben ingenomen”, aldus Van Dalen.

« Terug

Nieuwsarchief > 2011

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari