Europa moet terug naar christelijke wortels

crucifixx-large16-11-2011 13:46 16-11-2011 13:46

Europa heeft z’n christelijke wortels van matigheid, recht en barmhartigheid ingeruild voor geld en goed. Dat zei Europarlementariër Peter van Dalen vandaag in Straatsburg tijdens het debat over de komende Europese Top. Van Dalen: ,,Geld en goed kunnen geen basis zijn voor een duurzaam bestaan of een duurzaam economisch beleid. Daar zou de komende Europese Top over moeten gaan. Een andere mentaliteit is nodig!”

Volgens de Europarlementariër zou de komende Europese Raad er daarom goed aan doen een paar van de echte bestuursvragen te bespreken. ,,Zoals: hoe kunnen wij weer een Europa van normen en waarden worden? Welke rijkdom ligt er in onze christelijke wortels? Hoe kunnen we dienstbare rentmeesters worden voor onze medemens en de schepping? Laat het Europese debat vooral over die vragen gaan opdat er een nieuwe Europese visie wordt geboren die toekomstvast is.”

Eenzijdig

Europa heeft zich te eenzijdig op de Euro gericht, volgens Van Dalen. ,,Deze mammon staat nu op instorten. In z’n tempels, hedgefunds, beurzen en bonus-banken genaamd, wordt koortsachtig gewerkt om de geldaltaren overeind te houden. Tegelijk zien we dat allerlei rampen zich voltrekken: de werkloosheid is in meerdere landen torenhoog, schulden van overheden en private partijen zijn groot en blijven stijgen, en nog nooit in de geschiedenis zijn er zo veel mensen depressief geweest.”

In z´n beantwoording stond de Voorzitter van de Europese Raad Van Rompuy ook uitgebreid stil bij de snel oplopende werkloosheid. Vooral de sterk stijgende werkloosheid onder jongeren in een aantal Lidstaten maakte hem zeer bezorgd. 

« Terug

Nieuwsarchief > 2011

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari