Schriftelijke vragen Esmé Wiegman inzake ambulante hulp bij zelfdoding aan huis.

16-11-2011 00:00 16-11-2011 00:00

Schriftelijke vragen van ChristenUnie Tweede Kamerlid Esmé Wiegman-van Meppelen Scheppink aan de minister van Volksgezondheid Welzijn en Sport.

Onderwerp:    Ambulante hulp bij zelfdoding aan huis

Kamerstuk:    2011Z23337

Datum:             16 november 2011

  1. Heeft u kennis genomen van de berichten ‘Hulp bij zelfdoding aan huis’ en ‘Mens met doodswens sterft het liefst thuis’ 1) Welke partijen zijn betrokken bij de oprichting van de levenseindekliniek?
  2. Wat is uw oordeel over de berichtgeving van de NVVE dat zij verwacht een groot deel van de eerder afgewezen patiënten in het reguliere traject wel te kunnen helpen in een levenseindekliniek?
  3. Bent u met ons van mening dat de oprichting van een levenseindekliniek in het licht van wet toetsing levensbeëindiging op verzoek en hulp bij zelfdoding niet mogelijk is?
  4. Hoe rijmt dit initiatief zich met artikel 294 van het Wetboek van Strafrecht? Bent u met mij van mening, gezien deze bepaling, dat de beoogde werkzaamheden van de ambulante teams, namelijk het bieden van hulp bij zelfdoding, te beschouwen zijn als strafbare handelingen?
  5. Bent u met mij van oordeel dat het OM in actie zal moeten komen, indien de activiteiten van een levenseindekliniek niet voldoen aan de zorgvuldigheidseisen van de wet toetsing levensbeëindiging op verzoek en hulp bij zelfdoding?
  6. Wilt u deze vragen beantwoorden voor het algemeen overleg euthanasie op 30 november?

1) Algemeen Dagblad 16 november 2011

Voor meer informatie zie ook www.tweedekamer.nl.


« Terug

Nieuwsarchief > 2011

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari