Peter van Dalen: snel opheldering over nep Hongaars vrachtwagenrijexamen

Vrachtwagens28-11-2011 09:15 28-11-2011 09:15

Europarlementariër Peter van Dalen (ChristenUnie) heeft vragen gesteld aan de Europese Commissie over het diploma-niveau en de lesmethoden in Oost-Europa in het beroepsgoederenvervoer. Van Dalen: ,,Al langere tijd ontvang ik vragen en opmerkingen over de toepassing van de Richtlijn Vakbekwaamheid Wegvervoer, met name in Hongarije. Die lijkt volstrekt onder de maat en zorgt mogelijk voor onveilige situaties op de weg. Ik wil dat de Europese Commissie dit snel uitzoekt!”

Van Dalen krijgt met regelmaat berichten over ‘rijopleidingen’ in onder andere Hongarije, waarbij een rondje met een 40-tonner over de parkeerplaats voldoende lijkt voor het vakbekwaamheidsdiploma internationaal chauffeur. ,,Het internationaal chauffeursdiploma kan worden bemachtigd door twee weken op de computer een serie simulatieritten te maken, zo is mij verteld. Voor 350 euro zou iedereen daar aan dat diploma kunnen komen en dan zwaaien de poorten naar geheel Europa open. Dat vervalst de concurrentie enorm. En het gaat om zware vrachtwagens op de openbare weg. Met alle risico’s voor de verkeersveiligheid!”, aldus Van Dalen.

Onderzoek

De Europarlementariër wil dat de Europese Commissie snel nagaat of deze praktijken inderdaad bestaan. ,,Het moet niet kunnen dat een ritje op een parkeerplaats en twee simulatorritten voldoende zouden zijn om te voldoen aan de vereisten van de Richtlijn Vakbekwaamheid Wegvervoer. Snel onderzoek door de Commissie is nodig, en rapportage aan het Europees Parlement over de bevindingen. En als de Commissie schendingen constateert in Hongarije, dan moeten alle noodzakelijke stappen genomen worden om correcte toepassing van de Richtlijn in Hongarije direct af te dwingen.”

« Terug

Nieuwsarchief > 2011

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari