Europese Commissie moet Duitse verkeersminister terugfluiten over ecocombi’s

Vrachtwagens_61001-12-2011 09:58 01-12-2011 09:58

Europarlementariër Peter van Dalen (ChristenUnie) wil dat de Europese Commissie de Verkeersminister van de Duitse deelstaat Nordrhein Westfalen terugfluit om zijn beslissing om ecocombi’s uit Nederland te weren op Duits grondgebied. Vorige week besloot minister Voigtsberger dat Nederlandse ecocombi’s met bloemen en planten niet langer naar de bloemenveiling van Herongen, net over de Duitse grens, mogen rijden. Van Dalen is ontzet over het besluit: ,,De inzet van ecocombi’s, langere en zwaardere vrachtwagens, in plaats van gewone vrachtwagens maakt het wegvervoer groener. Daarom moet het gebruik van ecocombi’s op de Europese wegen worden gestimuleerd en niet worden verboden.”

Tegenstanders zeggen dat de ecocombi de Europese verkeersveiligheid in gevaar brengt. Voor Van Dalen is verkeersveiligheid van essentieel belang maar kunnen de ecocombi’s in ieder geval worden ingezet op snelwegen en de meeste industrieterreinen. ,,En in dit concrete geval rijden ecocombi’s precies 900 meter op Duits grondgebied, op een snelweg met een eigen afrit naar de veiling. Dat levert in ieder geval geen gevaar voor de verkeersveiligheid op”, aldus de Europarlementariër. ,,Ik wil dan ook van de Europese Commissie weten wat zij van het besluit van minister Voigtsberger vindt. Ik weet dat Commissaris Kallas voorstander van het gebruik van de ecocombi is. Hij moet nu druk uitoefenen Voigtsberger´s zijn beslissing te herroepen.”

Volgens Van Dalen is minister Voigtsberger gezwicht voor de druk van de Duitse spoorlobby. Die is mordicus tegen de inzet van ecocombi’s omdat zij bang is marktaandeel aan het wegvervoer te verliezen. 

« Terug

Nieuwsarchief > 2011

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari