ChristenUnie tegen uitbreiding taken maritiem veiligheidsagentschap

reddingsboot214-12-2011 16:27 14-12-2011 16:27

Europarlementariër Peter van Dalen wil niet dat Europa een Europese kustwacht op gaat zetten. Dat zei Van Dalen vandaag in het Europees Parlement bij het debat over de toekomst van het Europese Agentschap voor de Veiligheid op Zee(EMSA). Van Dalen: ,,Het Europees Parlement slaat door. Ze wil een Europese kustwacht oprichten. Ik vind dat geen goed voorstel. Nationale kustwachten zijn nuttiger en efficiënter en werken héél goed samen.”

,,Juist kustwachtoperaties hebben voordeel van plaatselijke expertise en doelgerichtheid bij het handhaven van de veiligheid op zee. Een Europees instantie die daarboven gaat hangen voegt niets toe en neemt geen werk uit handen. Een Europese kustwacht gaat veel geld kosten en weinig opleveren", aldus Van Dalen. ,,Er is niets mis met samenwerking tussen nationale kustwachten en de uitwisseling van goede praktijken, integendeel. Maar daar hoeft geen Europese kustwacht voor te worden opgericht.”

Uitbreiding taken

Het EMSA is volgens Van Dalen één van de betere Europese agentschappen. ,,Helaas zien we dat Europa bij deze herziening van het EMSA-mandaat doorslaat. Zo moet het Agentschap zich gaan bezig houden met het ontwikkelen van een Europese interne markt op zee, het werven en opleiden van zeevarenden en de binnenvaart. Dat zijn bevoegdheden die het werk van EMSA te buiten gaan. Daarbij komt dat dit werk door andere nationale en internationale instanties al naar behoren wordt uitgevoerd."

Ook zou het EMSA de inspectie van gas- en olieboorplatformen op zich moeten nemen. Van Dalen: ,,Een onzinnig idee: dat toezicht vindt al plaats door de Europese landen en ik weet uit directe eigen ervaring dat dit toezicht goed in elkaar steekt. Europa moet stoppen met altijd maar méér te willen. Meer Europa is vaak niet beter." 

« Terug

Nieuwsarchief > 2011

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari