Terugblik op een geslaagd Verkiezingscongres

congres-1zaterdag 01 februari 2014 19:19

Meer dan 400 mensen kwamen zaterdag naar het Agoratheater in Lelystad voor het speciale Verkiezingscongres van de ChristenUnie.

De dag was eerder al goed begonnen met het hoopgevende nieuws dat de ChristenUnie landelijk de kleinescholentoeslag heeft kunnen redden. Na het welkom van voorzitter Piet Adema werd het congres zingend geopend met Groot is uw trouw, o Heer onder muzikale begeleiding van de Amsterdamse Tax Collectors. Vervolgens nam men de tijd voor een overdenking door Gabriel Anthonio. "Kijk als christen niet constant naar boven" hield hij de congresgangers voor, "maar durf in navolging van Jezus juist af te dalen naar wie het nodig heeft". "Leiderschap is niet opstijgen, maar afdalen naar de ander."



De rest van de ochtend lag de focus op de Europese Verkiezingen. Oud-partijleider André Rouvoet stond deze keer als voorzitter van de selectiecommissie weer eens op een ChristenUnie congrespodium om de veertien kandidaten te introduceren. De kandidatenlijst, aangevoerd door de ervaren Peter van Dalen, werd uiteindelijk onder luid applaus unaniem vastgesteld. Van Dalen had een duidelijke boodschap in zijn dankspeech: "Geef geloof een stem in Europa! Ons motto is glashelder en consistent: Samenwerking JA, Superstaat NEE." Hij beloofde zich in het Europees Parlement vooral sterk te maken voor godsdienstvrijheid en tegen christenvervolging.
Na een introductie door de voorzitter van de programmacommissie, oud-minister Eimert van Middelkoop, werden vervolgens de ingediende amendementen op het Europese verkiezingsprogramma besproken. Inclusief enkele aangenomen aanpassingen heeft het congres het programma definitief goedgekeurd. George Rukhadze, vice-president van ECPM (Een Europese christelijke partij waar de ChristenUnie lid van is), sloot de Europese ochtend passend af met een speech over zijn hoop op een Europese Unie gebaseerd op christelijke waarden.



Terug van de lunch ging het over de aankomende Gemeenteraadsverkiezingen. Onder de soepele leiding van PerspectieF-voorzitter Maarten van Ooijen kwamen er diverse lokale campagneleiders, politici en lijsttrekkers aan het woord. Sommigen op het podium, anderen via een filmpje. Met ieder nieuwe tips en aanstekelijke voorbeelden van succesvolle acties. Tweede Kamerlid Joël Voordewind vertelde bijvoorbeeld over zijn jarenlange strijd om de alchoholleeftijd naar 18 jaar te krijgen, wat hem vorig jaar ook is gelukt. Marcel Koning stak als laatste de zaal aan met zijn enthousiasme over social media en de 'politicus 3.0': "Zorg voor relevante en aansprekende content die mensen uit je 'tribe' met plezier willen delen."

Natuurlijk werd het congres afgesloten met een uitstekende speech van ChristenUnie-leider Arie Slob. "We blijven het kabinet kritisch volgen", waarschuwde hij. Zo kondigde Slob aan dat de ChristenUnie een hoorzitting wil organiseren over euthanasie (Video), omdat hij zich ernstig zorgen maakt over recente ontwikkelingen, en daarnaast dat hij ontevreden is over de kabinetsplannen rondom de gaswinning in Groningen. Hij gaf het congres verder vier kernwoorden mee voor christelijke politiek en voor de aankomende campagne: "liefde, idealen, overgave en verwachting".

Na het vertonen van de nieuwe campagnespot verschenen naast Arie Slob tientallen lokale lijsttrekkers op het podium. Er stond een grote, in ChristenUnie-blauw gestoken groep die de komend twee maanden hard campagne gaan voeren om stemmen te verdienen. Overal in het land. Samen gaan ze proberen zo veel mogelijk mensen uit te dagen om geloof een stem te geven. Met dat veelbelovende beeld werd het congres afgesloten, een dag met veel gedeeld enthousiasme van een partij die hoopvol en met zelfvertrouwen de verkiezingen ingaat.


Foto's (meer op onze Facebookpagina)



Labels

« Terug

Reacties op 'Terugblik op een geslaagd Verkiezingscongres'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.

Nieuwsarchief > 2014 > februari

Geen berichten gevonden