De specifieke pardonregeling in het kort

02-02-2004 10:05 02-02-2004 10:05

  • Een groep van zo’n 28.000 asielzoekers valt onder de oude vreemdelingenwet (van voor 2001). Ruim 8.000 wacht al langer dan vijf jaar op een uitspraak van de rechter over hun procedure
  • Ruim 2200 van hen heeft langer dan vijf jaar gewacht (!) op de uitspraak van de rechter in de eerste procedure. Alleen zij mogen in Nederland blijven.
  • Juist de tijdrovende en onduidelijke procedures van de overheid zelf zijn er de oorzaak van dat veel asielzoekers, die onder de oude vreemdelingenwet vallen, (soms zelfs veel) langer dan vijf jaar in Nederland zijn.
  • Deze mensen zijn vaak in die lange tijd redelijk tot goed geïntegreerd in onze samenleving, vooral kinderen die hier in Nederland geboren zijnen nog nooit in het thuisland van hun ouders geweest zijn.
  • Een groot aantal ambassades werkt niet of nauwelijks mee aan de verstrekking van papieren en bij de heropname van asielzoekers. Wanneer de minister dus zegt: “Iedereen die terug wil, kan ook terug”, is dit simpelweg niet waar.
  • Alleen asielzoekers die in de eerste procedure zaten, krijgen nu van de minister een voorlopige verblijfsvergunning. Dat betekent dat diegenen die hoger beroep aangespannen hebben, bijvoorbeeld omdat er nieuw bewijsmateriaal gevonden is, toch het land uitgezet worden. Zij mogen hun hoger beroep in Nederland niet afwachten. Er is een uitspraak van de rechter en daar heeft men het mee te doen. In Hoger beroep gaan wordt op deze manier afgestraft en dat is per definitie strijdig met onze rechtstaat.
  • Wanneer partners beide een andere nationaliteit hebben, worden ze in principe niet uitgezet totdat er een land gevonden is waar beide samen naar toe gaan. De algemene beleidslijn is dat gezinnen niet uit elkaar gehaald worden bij uitzetting. De situatie van de familie Sediqi laat zien dat de praktijk anders is en dat gezinnen wel degelijk uit elkaar getrokken worden bij uitzetting. 

« Terug

Nieuwsarchief > 2004

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari