"Grexit ja, Brexit nee"

Zittingszaal_Straatsburg_0214-01-2015 10:38 14-01-2015 10:38

Europarlementariër Peter van Dalen heeft vandaag in het Europees Parlement in Straatsburg de premier van Letland toegesproken en haar 2 prioriteiten voor het nieuwe Letse Voorzitterschap meegegeven: Grexit ja, Brexit nee

 

Deze punten dienen hoog op de agenda van het Letse voorzitterschap te staan. Waarom?

Grexit (Griekenland verlaat de Eurozone): De Griekse schuld bedraagt meer dan 300 miljard euro. Bijna 2 maal het bruto nationaal product. Om ook maar in de buurt van een terugbetaling te komen zal het land vele jaren een economische groei van meerdere procenten moeten scoren. Dat gaat niet lukken. Daarom een Grexit met gedeeltelijke schuldafschrijving en terugkeer naar de oude munt en die devalueren. Dan is er nog enige hoop op herstel. Die hoop is er niet als het land onder de tucht van de zware eisen van de eurozone blijft.

Brexit (Verenigd-Koninkrijk uit de EU): Voorts moet alles voorkomen worden dat de Britten de EU verlaten. Dan verliest de EU één van haar kernlanden. Dat zal verregaande financiële en sociaal-economische gevolgen hebben. En ook sociologische effecten: de Britse nuchterheid en bereidheid tot hervormingen moeten velen tot voorbeeld strekken. Dat voorbeeld moeten we er bij houden. Veel werk aan de winkel dus voor het Letse voorzitterschap!

« Terug

Nieuwsarchief > 2015

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari