Etikettering op basis van herkomst vlees lost niets op

buro11-02-2015 12:11 11-02-2015 12:11

Het Europees Parlement stemde vandaag voor een resolutie waarin wordt opgeroepen het vermelden van de herkomst van vlees in verwerkte producten verplicht te stellen.

"Dit lijkt een sympathiek voorstel, maar is in feite onnodige bureaucratie en zal leiden tot voedselverspilling. Terwijl de fraude niet wordt aangepakt of nieuwe vleesschandalen worden voorkomen", aldus Europarlementariër Peter van Dalen (ChristenUnie-SGP).

Bureaucratie

De vleesverwerkende sector maakt gebruik van verschillende leveranciers om vlees in te kopen. Van Dalen: "Om per levering het etiket aan te passen brengt veel extra kosten met zich mee. Of het vlees nu uit Nederland komt of net over de grens uit Duitsland zegt niets over de kwaliteit of veiligheid. Al het in Europa geproduceerde en geïmporteerde vlees moet aan dezelfde eisen voldoen. De EU heeft al de strengste eisen op het gebied van voedselveiligheid. Producenten hebben uiteraard de mogelijkheid om vrijwillig de herkomst te vermelden, als ze denken dat dit goed is voor hun marktpositie. "

Voedselverspilling

Met name bij de zogeheten ´bijproducten´ van vlees, bijvoorbeeld buikranden bij varkens,  komt het aspect van voedselverspilling om de hoek kijken. "Als producenten de bijproducten, die al weinig opleveren, ook nog op land van herkomst moeten sorteren lopen we het risico dat deze eerder als afval worden afgedaan", aldus van Dalen.

Handhaving

Deze resolutie zal fraudegevallen of nieuwe vleesschandalen niet voorkomen. Van Dalen: "Opmerkelijk is dat juist bij rundvlees, waar deze verplichting al geldt, de fraudegevallen plaatsvonden. Wat we dus nodig hebben is betere handhaving van de bestaande regels."

« Terug

Nieuwsarchief > 2015

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari