Voorwoord DenkWijzer - Verkiezingen? Welke verkiezingen?!

Geert Jan Spijker 201413-02-2015 15:11 13-02-2015 15:11

De verkiezingen die volgende maand plaatsvinden zullen niet alleen gaan over uw regio, maar ook over landelijke verhoudingen en internationale vraagstukken.

Door Geert Jan Spijker

Natuurlijk, u kunt straks stemmen op provinciale politici en kandidaten voor de waterschappen, maar Tweede en Eerste Kamerleden zullen zich nadrukkelijk bemoeien met de campagnes. En die campagnes worden op hun beurt weer gestempeld door recente gebeurtenissen van over de grens. Wat voor verkiezingen worden dit?

Gele kaart
Premier Rutte heeft aan het begin van dit jaar aangegeven dat deze verkiezingen het kabinet direct zullen raken. Een slechte uitslag voor VVD en PvdA – en daar ziet het naar uit – betekent een gele kaart voor het regeringsbeleid. Concrete consequenties zal hij er echter niet uit trekken. Hoe slecht de uitslag eventueel ook wordt, het kabinet zal blijven zitten. Daar zijn goede redenen voor te verzinnen, want wat losse nieuwe landelijke verkiezingen nu precies op? Bovendien blijft het zo dat de verkiezingen van 18 maart formeel gezien ‘gewoon’ gaan over regionale vraagstukken, zoals infrastructuur, water en ruimtelijke ordening.

ChristenUnie 15 jaar
Hoe staat de inmiddels 15-jarige ChristenUnie er intussen voor? De partij heeft een paar bewogen jaren achter de rug, met veel verantwoordelijkheid en een belangrijke landelijke bijdrage – zonder officieel lid te zijn van de coalitie. Joel Voordewind en Jacob Pot blikken in het openingsartikel terug op de afgelopen tijd en kijken vanuit de Tweede Kamer (en als campagneleiding) vooruit naar de verkiezingen: waar moet de ChristenUnie op inzetten in 2015? Hoe moet de partij zich tijdens de campagne positioneren in deze unieke fase van constructief oppositievoeren? Senator Roel Kuiper vult hun bijdrage aan met een perspectief vanuit de Eerste Kamer, dat momenteel zo’n cruciale rol vervult en waar u indirect voor kiest als u stemt voor de Provinciale Staten.
Met de bijdrage van Gerard van den Brandhof (waterschappen) en tot slot het interview met de provinciale lijsttrekker Michel Klein is het 'verkiezingsplaatje' compleet.


Bekijk hier de inhoudsopgave van DenkWijzer.

« Terug

Nieuwsarchief > 2015

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari