Inkeertijd, Randstadbeleid en roofkapitalisme

Rob Nijhoff 201420-02-2015 17:00 20-02-2015 17:00

De veertig dagen tot Goede Vrijdag zijn begonnen. Ook voor wie niet vast, kan dat een periode zijn van inkeer. Vastentijd is inkeertijd. Voor mezelf (venijnig vraagje: in welke relaties investeer ik, en waarom?). En breder? Politiek en maatschappelijk soaps te over.

Google op ‘VVD’ en ‘corruptie’: 240.000 hits (PvdA/corruptie: 180.000). Bleek het ‘minder, minder, minder’ rond de heer Wilders vooral te leiden tot vertrek van eigen PVV-collegae, de VVD zit in haar maag met belangenverstrengelingen in eigen gelederen. Dergelijke verstrengelingen van bedrijfsbelangen en politici passeer ik nu, om stil te staan bij de neiging tot uitbaten of uitbuiten aan elk van beide kanten apart: zowel bij de economisch actoren als bij de overheden.

Ten minste twee schandalen beroeren immers het hart van Nederland deze dagen. Noem V&D, en je denkt aan de keus: ontslag of loonoffer? Noem de NAM, en je denkt aan aardbevingen – door de mens veroorzaakt nota bene. Eerst dan V&D. In het Nederlands Dagblad doken twee botsende visies op. Bloggend predikant Wim van der Schee ziet hier roofdierkapitalisme in actie, economische uitbuiting, witteboorden-versies van de pooiers die Jojanneke in de prostitutie tegenkomt. Een briefschrijver (7 februari jl.) zette dat weer weg als de romantische emotie van het kleine meisje dat het zielig vindt: jachtluipaard grijpt zieke gazelle. Een vergelijking die deze vorm van marktwerking, even  romantisch, voorstelt als een weldadige survival of the fittest, als natuurlijk opruimproces, de mensheid, opvallend dierlijk voorgesteld, ten goede.


Lees verder op protestant.nu.

Door Rob Nijhoff, senior onderzoeker aan het Wetenschappelijk Instituut

« Terug

Nieuwsarchief > 2015

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari