"Europa en Egypte moeten schouder aan schouder staan in de strijd tegen terrorisme"

B_Vk9iwXAAAlNQ5.jpg large05-03-2015 22:48 05-03-2015 22:48

"Europa en Egypte moeten schouder aan schouder staan in de strijd tegen terrorisme en extremisme", aldus Europarlementariër Peter van Dalen (ChristenUnie-SGP) vandaag in het Brussel.

. Hij zei dit tijdens een bijeenkomst met vertegenwoordigers van de Egyptische regering, Koptische christenen en Europarlementariërs. "Zowel Egypte en haar minderheden, als Europa, worden ernstig bedreigd door de terroristen van ISIS en andere extremistische organisaties. Alleen door samen te werken zullen we deze dreiging het hoofd kunnen bieden."

Op uitnodiging van Peter van Dalen waren verschillende Koptische organisaties, waaronder Medhat Habib, voorzitter van de Unie van Koptische Organisaties in Europa, in het Europees Parlement in Brussel. Ook aanwezig waren vertegenwoordigers van de Egyptische overheid, waaronder Dhr. Mohamed El-Orabi, voormalig minister van buitenlandse zaken in de overgangsregering na de val van President Mubarak. De Egyptenaren drukten de aanwezige Europarlementariërs op om het land te steunen in de strijd tegen terrorisme en extremisme. Ook werd een petitie overhandigd om de in 2012 beloofde 5 miljard euro aan steun vrij te geven.

Bescherming voor de Kopten

De aanwezige Kopten gaven aan in de moderne geschiedenis van hun land nog nooit meer steun en bescherming te hebben ontvangen dan nu onder de Sisi-regering. Ze roemden het historische bezoek van president Sisi aan het Koptische kerstfeest in Cairo. De Koptische vertegenwoordigers onderstreepten de ernst van de situatie in de regio en de steunvraag van de Egyptische regering.

Van Dalen: "De 5 miljard euro zijn beloofd toen de Moslimbroederschap aan de macht was. Het geld is toen gelukkig niet overgemaakt, onder andere dankzij protesten van collega's en van mijzelf. Nu zit er een president en een regering die wel werk maakt van de bescherming van minderheden en die stappen zet naar democratie. Dat moet Europa steunen." De 5 miljard betreft gedeeltelijk giften, maar vooral leningen voor infrastructuur en democratisering. Het geld moet onder andere van de Europese Investeringsbank komen. Van Dalen pleitte voor de vrijgave van het beloofde geld, in kleine stukjes en met strenge controle.

Kritische noten

Op de bijeenkomst werden ook kritische noten gekraakt. Van Dalen: "Het opsluiten van journalisten en activisten en de massaveroordelingen van vermeende Moslimbroeders zijn geen zaken die je van een rechtsstaat verwacht. Egypte heeft hier nog huiswerk te doen." Maar de Europarlementariër pleitte ervoor niet het grote plaatje uit het oog te verliezen. "In Egypte en in het Midden-Oosten is een doodsstrijd gaande tussen gematigde krachten en extremisten. De lokale christenen vragen ons de gematigde krachten te steunen en de extremisten te bestrijden. Dat wil ik doen. En ik vraag Europese politici en beleidsmakers aan deze oproep gehoor te geven!"

« Terug

Nieuwsarchief > 2015

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari