Grexit is niet einde, maar nieuw begin voor Griekenland

2015-04-22 11.59.0222-04-2015 22:36 22-04-2015 22:36

Peter van Dalen, Europarlementariër voor ChristenUnie-SGP, sprak vandaag in Brussel tijdens een goed bezocht debat over de toekomst van de Eurozone. Van Dalen: ,,Velen zijn bang voor een Grexit, maar een Grexit is niet het einde voor Griekenland, het is juist een nieuw begin. Het begin van herstel en van echte hoop." Volgens Van Dalen heeft het opeenstapelen van schulden en risico's de afgelopen jaren geen fundamenteel herstel gebracht, maar de economie in de Eurozone doen stagneren. Van Dalen: ,,Ik zie twee voorwaarden voor economisch herstel; een herstructurering van de Eurozone én het nakomen van gemaakte afspraken."

 

Van Dalen deed zijn uitspraken vandaag tijdens een debat georganiseerd door zijn politieke fractie in het Europees Parlement, de Europese Conservatieven en Hervormers. Behalve Van Dalen spraken onder andere oud Eurocommissaris Frits Bolkestein en professor Bernd Lucke, leider van de Duitse AfD partij. De panellisten spraken onder andere hun zorgen uit over de loskoppeling van economisch en monetair beleid van de democratische besluitvorming. Bolkestein noemde de euro ,,geen economisch project, maar een politiek droomproject".

 

Grexit

Van Dalen presenteerde onder andere de conclusies van het Graafland-rapport opgesteld voor de ChristenUnie, waarin wordt geconcludeerd dat om de eurozone op lange termijn duurzaam te houden, de uittreding van een aantal landen onvermijdelijk is. Het rapport spreekt nadrukkelijk over de voordelen van uittreding voor deze landen. Van Dalen: ,,Voorstanders van de euro roepen dat het verlaten van de muntunie een land in de afgrond stort. Ik zeg dat Griekenland al jaren in de afgrond glijdt - dat blijkt onder andere uit de onvoorstelbaar hoge werkloosheid -  en dat de enige oplossing een gecontroleerde Grexit is. Na devaluatie en schuldsanering is er weer hoop voor Griekenland en de Grieken. Dit zal niet zonder pijn zijn, niet voor de Grieken en niet voor de rest van de Eurozone, maar we kunnen niet doormodderen zoals we nu al jaren doen."

 

Professor Lucke van de Duitse AfD voegde toe dat een gecontroleerde Grexit technisch zeer goed mogelijk is, maar het is essentieel dat dit goed wordt voorbereid en gemanaged. Het huidige spel tussen de Troika en Tsipras noemde Lucke levensgevaarlijk en vergroot het gevaar van een ongecontroleerd faillissement.

 

Afspraken

Van Dalen zei ook dat het grote falen van de EU ligt in het niet nakomen van gemaakte afspraken. Hier is het fout gegaan. Van Dalen: ,,In plaats van steeds maar nieuwe Europese regels zouden we een wetgevingspauze van zeg twee jaar moeten invoeren, en dan alle energie steken in het verbeteren van de naleving. Of het nu gaat om overheidsschulden, Btw-fraude of rust- en rijtijden van vrachtwagenchauffeurs, het lijdt tot onrecht en een verlies aan vertrouwen. Het begin van herstel is vooral ook het nakomen van afspraken."

 

« Terug

Nieuwsarchief > 2015

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari