Europa moet meer opkomen voor mensenrechten in Iran

IMG_156922-04-2015 22:39 22-04-2015 22:39

“Waarom is Europa al twee jaar bijna helemaal stil over de mensenrechten in Iran? Durft Europa niet, met het oog op de besprekingen over het nucleaire programma van Iran? Europa moet juist onderhandelen met het oog op mensenrechten. Verlies de vrijheid van meningsuiting en geloofsovertuiging niet uit het oog!”

Europarlementariër Peter van Dalen (ChristenUnie-SGP) deed een appèl aan de internationale gemeenschap om Iran steviger aan te pakken, tijdens een hoorzitting over godsdienstvrijheid in Iran, in het Europees Parlement in Brussel.

“Het is onbegrijpelijk dat de Europese Dienst voor Extern Optreden (EDEO) zo stil is over de mensenrechten in Iran. Op de jaarlijkse ranglijst Christenvervolging van Open Doors staat Iran in de top tien van landen waar Christenen het meest worden vervolgd. Ook volgens andere organisaties gaat Iran heel slecht om met religieuze minderheden. Volgens Van Dalen discrimineert Iran elke religieuze minderheid: “In artikel 13 van de grondwet van Iran staat dat ‘Zoroastriërs, Christenen en Joodse Iraniërs de enige erkende religieuze minderheden zijn. Maar in de praktijk geldt deze erkenning alleen voor een paar traditionele kerkgenootschappen van etnische minderheden. Die kerken mogen niet in het Farsi spreken en geen nieuwe leden toelaten. Voor bekeerde moslims en evangelische christenen is dus geen plek. Dat is geen vrijheid van godsdienst. Ook de Baha’is, een religieuze minderheid in Iran, worden zwaar vervolgd en krijgt geen enkele ruimte voor eigenheid.”

 

Saeed Abedini

Als voorbeeld van vervolging noemde Van Dalen de Iraanse voorganger Saeed Abedini. Hij zit al jaren in Iran gevangen op beschuldiging van “het ondermijnen van de staatsveiligheid”. Hij ondergaat dagelijkse vernederingen in een van de wreedste gevangenissen van Iran. Voorafgaand aan bezoeken van EU-vertegenwoordigers wordt hij soms even overgeplaatst naar een ziekenhuis om de schijn op te houden dat het allemaal zo erg niet is. Maar zodra de delegatie weer is vertrokken moet Abedini onmiddellijk terug naar de gevangenis.

 

Sancties

Van Dalen riep de Europese Commissie en de Europese lidstaten op om de sancties op Iran niet op te heffen, voordat Saeed Abedini vrij is. “En voordat geloofsvervolgden uit de gevangenis worden vrijgelaten, de zware straffen op "afvalligheid" worden opgeheven en religieuze minderheden in vrijheid hun geloof kunnen belijden.”

« Terug

Nieuwsarchief > 2015

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari