"Was witwassers de oren, maar bescherm de rest"

Zittingszaal_Straatsburg_02dinsdag 19 mei 2015 20:29

Straatsburg 19 mei 2015 – “Het witwassen van geld kost de mondiale economie 1300 miljard euro per jaar. Dat is onrechtvaardig.” Dat zei Europarlementariër Peter van Dalen (ChristenUnie-SGP) in het Europees Parlement tijdens het debat over de aanpak van witwaspraktijken.

Zijn boodschap: witwassers moeten fors worden aangepakt, maar zorg dat burgers en hun gegevens goed beschermd zijn.

Vandaag besprak het Europees Parlement een voorstel van de Europese Commissie om het witwassen van geld aan te pakken. Van witwassen is sprake als illegaal verkregen geld door ingewikkelde financiële transacties in het reguliere economische circuit gebracht wordt. Geld dat bijvoorbeeld is `verdiend´ met mensensmokkel of drugshandel, en op deze manier wordt ‘gelegaliseerd’. Dit in het Europees Parlement bediscussieerde voorstel regelt een stevige aanpak om witwassen te bestrijden. Zo moet het eigenaarschap van bedrijven en geldstromen worden bijgehouden, en er komen strenge regels voor financiële transacties, brievenbusfirma’s, trusts en testamenten.

 

Over de noodzaak witwassen aan te pakken bestaat brede consensus. Ook Peter van Dalen sprak in het debat zijn steun uit om witwassen stevig aan te bestrijden. Van Dalen: “Het aanpakken van witwassen komt eerlijke handel ten goede. En het doet ook recht aan ondernemers en andere burgers die zich, zoals het hoort, aan de wet houden.” Commissaris Věra Jourová zei blij te zijn met de inspanningen van het Parlement. Volgens haar is het van het grootste belang dat de regels nu snel van kracht worden.

 

Het debat over het voorstel, waarvoor de Nederlandse Europarlementariër Judith Sargentini (GroenLinks) mede-rapporteur is, concentreerde zich vooral rond het thema dataprotectie. Peter van Dalen: “De vraag is: kunnen persoonlijke data die zijn verkregen om witwassen te bestrijden later niet nog voor andere, bijvoorbeeld commerciële, doeleinden worden gebruikt? Dat wil ik van de Commissaris weten.” Belangrijk is volgens Van Dalen dat de Commissie hier de vinger strak aan de pols houdt. “Was witwassers de oren, maar zorg dat burgers en hun gegevens goed beschermd zijn!”

« Terug

Nieuwsarchief > 2015

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari