Kern van de nieuwe EU Havenverordening? Transparantie!

zijaanzicht vlaggen tour16-06-2015 10:36 16-06-2015 10:36

Vandaag besprak de Transportcommissie van het Europees Parlement een nieuw, ingrijpend voorstel van de EU Commissie over havendiensten. Peter van Dalen (ChristenUnie-SGP) is als schaduw-rapporteur voor zijn ECR-fractie direct betrokken bij de behandeling van deze nieuwe verordening.

Van Dalen vandaag in het debat: "Kern van deze nieuwe Europese wet moet zijn de financiële transparantie. We weten dat vele havens in Europa boven, maar vooral onder de tafel steun krijgen van nationale of regionale overheden. Dat geeft oneerlijke concurrentie waarvan bijvoorbeeld de haven van Rotterdam behoorlijk nadeel heeft: daar moeten we vanaf".

 

Veiligheid

Van Dalen brak vandaag een lans voor de veiligheid in de havens. Als diensten zoals de roeiers, baggeraars of loodsen onder de tucht komen van de markt kan dat forse problemen geven. Van Dalen: "Voormalig CEO van Philips, dhr. W. Timmer, wees deze week terecht - tijdens de Fyra-enquete - op de enorme risico's van privatisering. Als we dergelijke vitale havendiensten gaan privatiseren komen er gelukszoekers die vette klussen willen doen. Maar zijn zij ook beschikbaar tijdens een stormachtige zaterdagmiddag voor maar een paar schepen? Dat is niet te verwachten" aldus Van Dalen.

Op dit punt toonde de Transportcommissie zich overigens vrijwel eensgezind. Ook rapporteur Fleckenstein denkt er aan dit soort diensten van de nieuwe havenverordening uit te zonderen.

Na het zomerreces zal de Transportcommissie amendementen gaan behandelen en dan is er mogelijk eind dit jaar een standpunt van het Europees Parlement. Dat kan dan in onderhandeling gebracht worden met de EU Commissie en de Raad van Ministers. Van Dalen: `Mijn inzet is dat er een gelijk speelveld komt voor alle Europese havens´

« Terug

Nieuwsarchief > 2015

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari