Transportcommissie EP moet kiezen maar doet dat niet!

controle14-07-2015 11:04 14-07-2015 11:04

Stemverklaring van Peter van Dalen bij rapport in Transportcommissie:

Vandaag heeft de EP Transportcommissie gestemd over een rapport om het EU Witboek Transport concreet uit te werken. Met als doel: meer duurzame mobiliteit. Peter van Dalen (Europarlementariër voor ChristenUnie-SGP) heeft zich onthouden bij dit rapport van collega Van de Camp.

Van Dalen: "Op het ontwerprapport werden meer dan 600 amendementen ingediend. Bij de eindstemming lagen meer dan veertig compromisamendementen ter tafel waarvan diverse amendementen meer dan 2 bladzijden lang waren. Op zo´n manier maak je je als Parlement belachelijk. Je moet een aantal prioriteiten stellen, een lijst van enkele kernpunten. Nu is het een waslijst geworden van honderden losse ideeën. Nul komma nul prioriteiten dus."

Van Dalen vindt deze aanpak ook nadelig omdat zo de Europese Transportcommissaris Bulc geen duidelijke richting krijgt ten aanzien van de vraag, welke onderdelen van het toekomstige transportbeleid extra accent moeten krijgen. Van Dalen: " Commissaris Bulc kan dus ongestoord verder haar eigen agenda uitwerken want er staat altijd wel ergens in dit dikke verslag een punt waar ze naar kan verwijzen".

Prioriteiten

Van Dalen had graag gezien dat enkele concrete prioriteiten waren vastgesteld, zoals: Europese introductie van de eco-combi; loslaten van de grens dat binnenvaart pas boven de 300km rendabel en aantrekkelijk zou zijn; meer  accent op milieuvriendelijke modaliteiten zoals de binnenvaart en de kustvaart  en bevordering van de `digitale weerbaarheid` van ICT-data die gebruikt worden in het transport.

Van Dalen: "Het is jammer dat er vandaag geen prioriteiten zijn gesteld. Daardoor heeft deze discussie aan betekenis verloren. Om die reden heb ik mijn stem onthouden bij de eindstemming over het ontwerprapport".

« Terug

Nieuwsarchief > 2015

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari