Eis voor betere omstandigheden voor politiek gevangene Victoire Ingabire

vlag europa tourzaterdag 22 augustus 2015 21:51

Peter van Dalen, Europarlementariër voor ChristenUnie-SGP, maakt zich ernstig zorgen over de situatie van Victoire Ingabire. Mevrouw Ingabire is een Rwandese oppositieleider die al vijf jaar onterecht in de gevangenis zit. Onlangs is ze in een isoleercel geplaatst en is alle contact met familie, vrienden en haar advocaat verboden.

Victoire Ingabire heeft 16 jaar in Nederland gewoond en is in 2010 naar Rwanda teruggekeerd om aan de presidentsverkiezingen mee te doen. De Rwandese president Paul Kagame zag haar als bedreiging en liet haar voor 15 jaar opsluiten.

Van Dalen zegt:

,,Het is schandalig dat Victoire Ingabire al vijf jaar lang in de gevangenis zit en nu ook nog in de isoleercel. Om te beginnen moet ze uit de isoleercel. Tegelijk moet het proces tegen haar worden overgedaan. Het voldeed namelijk aan geen enkele standaard."

,,Ik roep de Europese Commissie en in het bijzonder de Europese Hoge Vertegenwoordiger Mogherini op zich in te zetten voor mevrouw Ingabire. Ze moeten aan de Rwandese autoriteiten duidelijk maken dat het op deze manier uit de weg ruimen van politieke tegenstanders niet wordt geaccepteerd."

Hieronder de exacte vragen die Peter van Dalen heeft gesteld:

-----------------------------------------------------------------------

Detentie-omstandigheden Mw Victoire Ingabire, Rwanda:

Mw Victoire Ingabire, die na een jarenlang verblijf in Nederland in 2010 naar haar geboorteland Rwanda terugkeerde, zit al 5 jaar gevangen op basis van zeer twijfelachtige beschuldigingen en na een juridisch proces dat niet aan internationale standaarden voldeed.

 

Sinds juli 2015 zijn de omstandigheden waaronder Mw Ingabire gevangen zit ernstig verslechterd. Ze leeft nu in volledige afzondering, in een cel zonder daglicht. Alle contact met familie, kennissen, partijgenoten en advocaat is haar ontzegd. Het lijkt erop dat het Rwandese regime de geestkracht en weerstand van Mw Ingabire wil breken.

 

Is de Hoge Vertegenwoordiger bekend met de recente verslechtering van de omstandigheden van Mw Ingabire?

Is de Hoge Vertegenwoordiger bereid stappen te ondernemen bij de Rwandese instanties en politieke autoriteiten en erop aan te dringen de mensenrechten van Mw Ingabire te respecteren?

Is de Hoge Vertegenwoordiger bereid druk uit te oefenen op de Rwandese autoriteiten om een herziening van het juridisch proces tegen Mw Ingabire teweeg te brengen, ditmaal wel met inachtneming van internationale standaarden?

-----------------------------------------------------------------------

« Terug

Nieuwsarchief > 2015

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari