Wie denkt stevig te staan moet oppassen dat hij niet valt!

1200px-Exhaust06-10-2015 16:55 06-10-2015 16:55

“Wie denkt stevig te staan moet oppassen dat hij niet valt: die Bijbelse wijsheid geldt uiteindelijk voor iedereen!”, dat stelde Europarlementariër Peter van Dalen (ChristenUnie-SGP) vandaag in het debat over het schandaal bij Volkswagen. Dinsdagmiddag debatteerde het Europees Parlement met commissaris Elżbieta Bieńkowska over de kwestie. De commissaris beloofde alle feiten boven tafel te krijgen en de nieuwe regels voor testen snel in te voeren. De Commissaris deed ook een oproep aan bedrijven om zowel de letter als de geest van de wet te volgen, in plaats van de tekortkomingen uit te buiten.

Achterliggende vraag

Van Dalen: “Uiteraard moet worden uitgezocht of deze fraude ook in de EU plaats vond en moeten de testen voor auto´s snel worden aangepast. Maar de Beetlegate is vooral een reminder voor bedrijven om eerlijk zaken te doen. De achterliggende vraag is: eerlijk zaken doen, bestaat dat eigenlijk wel? Hoe vaak hebben we al niet meegemaakt dat bedrijven fraude pleegden en er een dubbele moraal op na hielden?”

De fraude heeft nu misschien een fataal effect op Volkswagen, dat mogelijk zelfs failliet gaat. Een schandaal kan een bedrijf de kop kosten, dat zagen we ook bij Enron. Waar een van de grootste accountantskantoren, Arthur Anderson, failliet ging door het schandaal.

Made in Germany

Ook de totale autobranche en het complete Duitse bedrijfsleven zijn besmet. En de overheid is besmeurd want de minister-president van Nedersaksen zit bij Volkswagen in de Raad van Toezicht.

Made in Germany is nu een besmet begrip. Made in Germany moet weer worden: integer en betrouwbaar. Met een overheid op afstand die onafhankelijk een mening kan geven. En dit moet ook gelden voor Made in Holland! En voor Made in Europe!”, aldus Van Dalen.

« Terug

Nieuwsarchief > 2015

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari