Gelijke monniken, gelijke kappen: Eindstemming TAXE-commissie EP

glazen wand hemicyclemaandag 26 oktober 2015 21:08

Europarlementariër Peter van Dalen (ChristenUnie-SGP) wil dat bedrijven gelijk worden behandeld bij het betalen van belasting. "Gelijke monniken, gelijke kappen", zei Van Dalen na de stemming maandagavond in het Europees Parlement in Straatsburg in de zogenoemde TAXE-commissie over de Europese plannen om belastingontduiking en -ontwijking aan te pakken.

Van Dalen: "Terecht wordt er heel kritisch gekeken naar belastingafspraken met multinationals. Net als iedere burger en bijvoorbeeld het MKB moeten grote bedrijven gewoon hun deel betalen als het gaat om belasting.” Van Dalen is wel kritisch bij andere maatregelen die een meerderheid van het EP nu ook voorstelt: "Zoals vaker in het Europees Parlement worden actuele misstanden aangegrepen om méér Europese bemoeienis te introduceren. Dat wil ik niet, we moeten nu niet doorschieten en een Europees belastingstelsel optuigen."

 

Fiscale rulings

Vandaag is in de bijzondere commissie 'fiscale rulings' van het Europees Parlement een rapport aangenomen waarin de praktijk van belastingafspraken tussen lidstaten en bedrijven onder de loep wordt genomen. Het rapport veroordeelt de huidige praktijk van diverse Europese landen die door midden van zogenaamde ‘rulings’ grote bedrijven toestaan, via fiscale omwegen minder belasting te betalen dan zou moeten. Volgens de Europese Commissie is dit bijvoorbeeld bij Starbucks in Nederland het geval. De ‘rulings’ zorgen er vaak voor dat bedrijven hun winsten wegsluizen naar landen waar ze minder belasting hoeven te betalen. "Dat is niet alleen nadelig voor de schatkist van de landen waar de winsten worden gemaakt maar vooral oneerlijk tegenover andere bedrijven en burgers die gewoon hun belastingplicht nakomen", aldus Van Dalen.

 

Geen EU belastingstelsel

De TAXE- commissie van het Europees Parlement stelt een aantal maatregelen voor. Zo wil zij dat landen automatisch gegevens over belastingafspraken gaan uitwisselen. Van Dalen: ,,Ik steun deze maatregel. Als landen van elkaar weten hoeveel belasting multinationals er betalen, kunnen ze betere afspraken maken over het tegengaan voor belastingontwijking." De parlementscommissie wil ook een gemeenschappelijke grondslag voor vennootschapsbelasting. Van Dalen: ,,Hoe sympathiek het ook klinkt, dat steun ik niet. Dit is een bewust gekozen aanloop op weg naar van een Europees belastingstelsel. Enige concurrentie tussen landen geeft een ieder juist de mogelijkheid op eigen wijze de economie, werkgelegenheid en innovatie te stimuleren. Welke economische dynamiek nodig is, verschilt per land.” Evenzeer kritisch is Van Dalen over het plan een permanente belastingcommissie op te richten in het Europees Parlement: “Belastingen zijn een kerncompetentie van de lidstaten, dat moet zo blijven. Dan past het beslist niet dat het Europees Parlement een permanente commissie voor belastingen krijgt.”

« Terug

Nieuwsarchief > 2015

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari