Schone lucht OK, regelzucht nee!

lucht met wolkenwoensdag 28 oktober 2015 11:30

“Luchtvervuiling is een gevaarlijke sluipmoordenaar”, dat zei Europarlementariër Peter van Dalen vandaag tijdens het debat over een nieuwe richtlijn voor schonere lucht. “Schone lucht is letterlijk van levensbelang. Jaarlijks worden in Europa duizenden vroegtijdige sterfgevallen toegeschreven aan fijnstof. Het is belangrijk dat we nu strengere normen vaststellen, in het bijzonder voor fijnstof.”

Maar Van Dalen waarschuwde wel dat we niet in de valkuil van onnodige regelzucht moeten vallen! “Stoffen als methaan worden al geregeld in het klimaatpakket. Dubbele regelgeving is onwenselijk. Laten we vooral bestaande regels handhaven!”, aldus Van Dalen. Ook is het onduidelijk of de nu voorgestelde grenzen haalbaar zijn. We moeten niet hebben dat Nederlandse koeien straks niet meer in de wei mogen staan, omdat Europa een ondoordachte regel heeft ingevoerd! Van Dalen: “Koeien moeten in de wei kunnen staan en vers gras eten, in plaats van dat ze binnen in een stal op geïmporteerde soja staan te kauwen. We willen schone lucht, geen regelzucht!”

Update:

Het Europees Parlement steunde bij de stemming een amendement om in elk geval methaan afkomstig van koeien in de wei, niet mee te tellen in de uitstoot.

Binnenkort starten de onderhandelingen tussen het Europees Parlement, de Europese Commissie en de Raad over de nieuwe Richtlijn. Het resultaat zal uiteindelijk weer worden voorgelegd aan het Europees Parlement.

« Terug

Nieuwsarchief > 2015

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari