Maarten van Ooijen: ‘Het Fellows-programma is ontzettend leerzaam’

vanOoijen-Maarten_0317-11-2015 11:24 17-11-2015 11:24

‘In mijn werk als CU-fractievoorzitter in Utrecht denk ik nog vaak terug aan wat ik leerde tijdens het Fellows-programma.’ Maarten van Ooijen, oud-voorzitter van PerspectieF, volgde het Fellows-programma en heeft maar één tip voor wie nog twijfelt over deelname aan de cursus: ‘Doen!’

Toen jij hoorde over het Fellows-programma, was je enorm gedreven om deel te nemen. Zo gedreven zelfs, dat je toenmalig WI-directeur Gert-Jan Segers gemaild hebt voor een aanbeveling. Wat maakte dat je zo gedreven was het Fellows-programma te volgen?

Ik wilde heel graag meer leren over de filosofische achtergronden van de christelijke politiek. Ik wilde dat bij PerspectieF (waar ik toen bestuurslid was) al heel graag toepassen. Daarnaast was ik zó benieuwd naar de inhoudelijke avonden en de sprekers. Gelukkig mocht ik toen deelnemen!

Hoe kijk je terug op die deelname?

Het Fellows-programma is ontzettend leerzaam. Ik was verrast hoe de duizenden jaren filosofie over christelijke politiek en christelijke presentie in de samenleving toch kunnen uitwerken in verrassend heldere uitgangspunten. Bovendien legt het Fellows-programma continue de link naar vandaag de dag. De huidige maatschappelijke en politieke ontwikkelingen leer je daarmee ook beter doorzien, beter begrijpen. En je leert een eigen positie in te nemen, middenin de samenleving en doorleefd vanuit het christelijke denken.

Hoe heeft het Fellows-programma je geholpen in je verdere (politieke) carrière?

Het is verbazingwekkend hoe vaak ik nog bij politieke dossiers terugdenk aan de algemene uitgangspunten die het Fellows-programma heeft geleerd. Bijvoorbeeld het uitgangspunt van soevereiniteit (of verantwoordelijkheid) in eigen kring. Dit blijkt verrassend vaak toepasbaar voor politieke kwesties; bijvoorbeeld als je twijfelt of er wel of geen subsidieregeling moet worden getroffen. Datzelfde geldt voor het inzicht van Augustinus dat er zowel sprake is van een hemels als van een aards koninkrijk. Dat idee heeft zich later op veel verschillende manieren vertaald. Een belangrijke vertaling van die theorie is dat de politiek op sommige terreinen (zoals dat van het verkondigen van het evangelie) haar beperkte positie moet erkennen.

Wat zou je tegen mensen willen zeggen die nu nog twijfelen of ze zullen solliciteren?

Eigenlijk maar één ding. Doen! De avonden zullen hun meerwaarde zeker bewijzen, als is het maar door de vaak fantastische sprekers die door het Wetenschappelijk Instituut en PerspectieF worden aangetrokken.


Bekijk het programma voor Fellows 2016 en solliciteer

Maarten van Ooijen is gemeenteraadslid en voorzitter van de ChristenUnie-fractie in Utrecht. Van 2012 tot 2014 was hij voorzitter van PerspectieF, de jongerentak van de ChristenUnie.

« Terug

Nieuwsarchief > 2015

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari