Van Dalen ontvangt wethouder Urk op conferentie in Londen

IMG_251319-11-2015 18:20 19-11-2015 18:20

Wethouder Geert Post van de gemeente Urk sprak woensdagmiddag op het congres van de Europese Conservatieven en Hervormers (ECR) in Londen. De wethouder was uitgenodigd door Europarlementariër Peter van Dalen (ChristenUnie-SGP) om te spreken over de economische strategie van de visserijgemeente. De deelsessie over de uitdagingen en kansen van de economie in kleinere gemeentes leek van Dalen uitermate geschikt voor een bijdrage uit Urk: “Toen Urk werd afgesloten van de zee, zijn ze niet bij de pakken neer gaan zitten. Ze hebben gezocht hoe hun traditie en economie in stand konden houden. En ze zijn daarin geslaagd! Deze mentaliteit kan een voorbeeld zijn voor andere kleine plaatsen in Europa ”, aldus van Dalen.

In zijn speech vroeg Wethouder Geert Post aandacht voor voor diverse thema's waar de visserijsector mee wordt geconfronteerd. "We hebben reeds te maken met regeldruk vanuit Europa, waar de aanlandplicht nog eens bovenop komt op korte termijn. Invoering van de aanlandplicht belemmert de inventiviteit van de visserijsector om nog duurzamer te gaan vissen omdat de tijdsdruk een rol gaat spelen".
Concreet vroeg Post om de regeldruk te beperken, de aanlandplicht versoepeld in te voeren en 1 beheersysteem voor de aanvoersector in te voeren die ook positief kan werken op de regeldruk.

Het centrale thema waar Post zijn speech om heen bouwde was dat niemand kon zeilen op de wind van gister. Dat geldt niet alleen voor de visserijsector maar, aldus Post, zeker ook voor Brussel. "In het Europees Parlement zou het besef aanwezig moeten zijn dat de sector al alles in het werk stelt om zo duurzaam mogelijk te vissen. "Vermindering van het olieverbruik bijvoorbeeld. Welke sector speelt het klaar om dat in iets meer dan 10 jaar met ruim 60% te verminderen? Europa moet de wind, de emotie waarmee de aanlandplicht werd ingevoerd maar eens opnieuw tegen het licht houden en die wijzigen in een meer verantwoorde invoeringssystematiek".

 

« Terug

Nieuwsarchief > 2015

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari