Afstemming inspecties op zee dringend noodzakelijk

Dam14-01-2016 13:29 14-01-2016 13:29

"Het zijn onzekere tijden op zee voor vissers, want de inspectiediensten van landen aan de Noordzee hanteren allemaal andere regels. Dit moet snel veranderen, afstemming is dringend noodzakelijk!” deze oproep deed Europarlementariër Peter van Dalen (ChristenUnie-SGP) vandaag aan staatssecretaris Martijn van Dam in Brussel. Nederland is dit half jaar voorzitter van de Europese Unie. Van Dam presenteerde zijn beleidsplannen in de visserijcommissie van het Europees Parlement.

´Nederlandertje pesten´

Nederlandse viskotters werden deze week urenlang geïnspecteerd door Duitse inspectiediensten op de aanlandplicht. De Duitsers blijken niet op de hoogte van welke uitzonderingen er gelden. Volgens hen moeten alle soorten moeten worden aangeland. Van Dalen: “Het is gewoon Nederlandertje pesten. Onze vissers werden ter plekke opgedragen de schol en schar te sorteren en op te slaan. Onterecht! Nederland moet als voorzitter snel de landen rondom de Noordzee bijeenroepen. Dit kan zo niet.”

Van Dam zei in een reactie dat, hoewel handhaving door de landen zelf gedaan moet worden, afstemming in de regio´s inderdaad noodzakelijk is. Vissers moeten kunnen vertrouwen dat overal dezelfde regels gelden en gelijk worden gehandhaafd.

Succes

Als voorzitter zal Nederland de onderhandelingen moeten leiden op lastige dossiers. Van Dalen begon zijn bijdrage dan ook met een succes-wens: “U zult er een hele kluif aan hebben. De onderhandelingen over het meerjarenplan voor de Oostzee zitten muurvast. Ook zult u een goede start moeten maken met de behandeling van de Technische Maatregelen en de overige meerjarenplannen. Waaronder uiteraard die voor de Noordzee!”.

Van Dalen drukte de staatssecretaris op het hart als voorzitter de visser centraal te stellen. De vissers krijgen te maken met de regels die wij bedenken. Van Dalen: “Probeer als voorzitter niet te zorgen dat alles straks op papier klopt, maar vooral dat het in de praktijk werkt!Vereenvoudiging van regels wordt vaak bij aanvang van een Europese herziening als doel gesteld. Ik hoop dat u als voorzitter die doelstelling ook écht leidend wil laten zijn. Er moet een einde komen aan de opeenstapeling van regels”.

Aanlandplicht en innovatie

Uiteraard stond Van Dalen stil bij de invoering van de aanlandplicht. “Nieuwe regels zoals de aanlandplicht worden snel ingevoerd, maar als de sector snel wil reageren met nieuwe innovatieve technieken, zoals de puls, gaat de rem er op. Dat is niet uit te leggen!

Van Dalen: “De sector is nu in samenwerking met wetenschappers hard op zoek naar technische oplossingen die de bijvangsten omlaag brengen en de overlevingskansen van de overgebleven bijvangsten te verhogen. Wanneer deze technieken worden gevonden moeten deze snel worden goedgekeurd. Dan is het Europa’s beurt om snel te zijn! Desnoods via tijdelijke goedkeuringen, totdat de aanvullende gegevens binnen zijn.

We hebben te vaak gezien dat Europa een rem zet op de innovaties in de visserijsector. Het bekendste voorbeeld is de puls-techniek, waar na ruim 10 jaar nog steeds niet officiële goedkeuring voor is. Terwijl onderzoek na onderzoek aantoont dat pulsvissen selectiever, duurzamer en milieuvriendelijker is. Binnen de Technische Maatregelen moet het mogelijk zijn innovaties die verband houden met de aanlandplicht snel goed te keuren.

Staatssecretaris Van Dam gaf aan zich in te zullen zetten voor beleid dat innovatie aanmoedigt.

« Terug

Nieuwsarchief > 2016

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari