[Gastblog] Seksueel geweld tegen vrouwen is niet alleen vluchtelingenprobleem

ronald van steden groot15-01-2016 14:07 15-01-2016 14:07

Tijdens de afgelopen jaarwisseling vond in Keulen een collectieve aanranding en beroving van vrouwen plaats. Kort daarna haalde eenzelfde verhaal uit Zweden de media, een verhaal dat eerder was verzwegen. De vermoedelijke reden: naar verluid waren er net als in Keulen moslim-immigranten bij betrokken. Een nieuwe rel was geboren. Cijfers wijzen echter uit dat de huidige framing van seksueel geweld als specifiek vluchtelingenprobleem misplaatst is.

Het afgelopen jaar hebben Duitsland, Nederland en andere landen enorme stromen vluchtelingen uit conflictgebieden onderdak geboden. Onder hen bevinden zich veel moslims. Hoewel grote groepen burgers dit als een terechte daad van barmhartigheid beschouwen en zich als vrijwilliger aanmelden om hulp te bieden, roept de toevoer van zoveel migranten ook spanningen op. Hoogoplopende debatten en zelfs rellen tijdens gemeentelijke raads­vergaderingen over de plaatsing van asielzoekers staan scherp op ons netvlies. In Loon op Zand fietsen volwassenen met kinderen mee naar school om hun veiligheid te garanderen nu de route langs een opvangcentrum gaat. Wilders sprak in de Tweede Kamer over ‘islamitische testosteronbommen’ en ook Powned gooide olie op het vuur door asielzoeker Achmed neer te zetten als een homohatende moslim op zoek naar seks.  


Frame van ‘islamitische verkrachtingsgolven’
Het is tegen deze achtergrond van xenofobe hypes dat het nieuws uit Keulen over een collectieve aanranding en beroving van vrouwen door getinte mannen tijdens de jaarwisseling extra hard aankwam. De Duitse politie leek machteloos toe te kijken. Het onderzoek naar zo’n op zichzelf schokkend incident is nog niet afgerond of de conclusie staat al: zie je wel, mannelijke moslimvluchtelingen vergrijpen zich massaal aan onze vrouwen! Soortgelijke berichten uit Zweden maken het frame van ‘verkrachtingsgolven’ door Islamitische migranten des te sterker. Dat de Zweedse politie incidenten lange tijd stilhield, ‘bewijst’ vanuit die optiek bovendien dat multiculti-minnende gezagsdragers ‘testosteron­bommen’ graag de hand boven het bebaarde hoofd houden. Is alle ophef dan geheel onterecht? Nou nee, want laten we over twee dingen glashelder zijn. Eén: iedere bewoner van Nederland, dus ook migranten, moet zich aan de wet houden. Wie vrouwen aanrandt of verkracht kan rekenen op verdiende straf. Twee: grensoverschrijdend seksueel gedrag door vluchtelingen verdient net zoveel openheid en aandacht als het molesteren van vrouwen door welke man dan ook. Tegelijk houdt dit meteen het volgende in: mensen die zich blindstaren op specifieke problemen met mannelijke moslimmigranten nemen in wezen het grotere probleem van seksueel geweld tegen vrouwen niet serieus.

Factsheetje
Als alle journalisten, politici en ‘reaguuders’ op Internet die om het hardst roepen dat we ‘de grenzen moeten sluiten’ even het Centrum Seksueel Geweld zouden bellen, waren ze snel een inzichtelijk factsheetje rijker. Van dat sheetje word je niet blij. Uit de cijfers van het centrum blijkt dat één op de acht vrouwen in Nederland ooit is verkracht. Per 100.000 meldingen van seksueel geweld is negentig procent vrouw. En alcoholgebruik verhoogt de kans op zulk geweld, een punt dat bevestigd lijkt te worden door berichtgeving over groepen ‘beschonken mannen’ in Keulen. Een laatste belangrijk inzicht is dat de meeste daders van verkrachting of aanranding uit de familie- en vriendensfeer van het slachtoffer komen. Denk aan een leerkracht, een kennis, een pastor of een vader. Daders van Nederlandse afkomst zijn hierbij veruit in de meerderheid. Gebeurtenissen zoals die zich in Duitsland en Zweden hebben voorgedaan, zijn volgens het Centrum Seksueel Geweld eigenlijk atypisch. Nogmaals: dit praat deze gebeurtenissen op geen enkele wijze goed. Integendeel. Toch zou iedereen die zich oprecht zorgen maakt over ‘onze vrouwen’ eerst eens de hand in eigen boezem moeten steken (excusez le mot). Het probleem van seksueel vernederd en gewelddadig gedrag tegen vrouwen is veel te omvangrijk om enkel op moslimmigranten te projecteren.

Dr. Ronald van Steden is politicoloog en Universitair Hoofddocent Bestuurskunde aan de Vrije Universiteit Amsterdam. Zijn onderzoek bevindt zich op het terrein van veiligheid en burgerschap.

« Terug

Nieuwsarchief > 2016

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari