Zorgen om visstand Middellandse zee

Mediterranean_Sea18-01-2016 17:21 18-01-2016 17:21

Straatsburg - Het Europees Parlement bespreekt vandaag een vrij technisch voorstel, namelijk de omzetting van de maatregelen uit het herstelplan voor tonijn zoals die bij de ICCAT conferenties zijn vastgesteld. Europarlementariër Peter van Dalen (ChristenUnie-SGP) vindt dat dat de omzetting redelijk zuiver heeft plaatsgevonden: “Ik vermoed dat we na een aantal technische trilogen snel een akkoord hebben.”

Zorgen

Naast deze hoopvolle ontwikkelingen rondom het herstelplan tonijn, maakt Van Dalen zich veel zorgen om de overige vissoorten in de Middellandse zee. “Bijna allemaal worden ze ernstig overbevist. Van de soort heek wordt naar schatting 10x zoveel gevangen als verantwoord is”, aldus Van Dalen. De heek wordt steeds jonger gevangen, waardoor deze zich onvoldoende kan voortplanten. En ditzelfde verschijnsel doet zich ook bij andere vissoorten voor.

“Ik roep daarom de Europese Commissie op met een nieuw herstelplan voor heek in de Middellandse zee te komen. En bij het meerjarenplan voor de Middellandse zee ook ambitieus te werk te gaan voor de andere soorten!”.

Oorzaak

De oorzaak ligt in de chaos die er op de Middellandse zee heerst. Duizenden kleine bootjes gaan dag in dag uit het water op, en vangen wat ze kunnen. We hebben vanuit Europa geen vangstquota, omdat deze niet te reguleren is. Ook is er door de economische crisis minder geld voor controle.

Internationale maatregelen die de EU samen met derde landen neemt om het tonijnbestand weer op een gezond niveau te krijgen laten zien dat ook op de middellandse zee het mogelijk is om afspraken te maken

« Terug

Nieuwsarchief > 2016

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari