Peter van Dalen spreekt premier Rutte toe in Straatsburg

zijaanzicht vlaggen tour20-01-2016 10:22 20-01-2016 10:22

In het Europees Parlement in Straatsburg heeft premier Rutte op woensdag 20 januari de plannen voor het Nederlandse voorzitterschap gepresenteerd. Peter van Dalen heeft als reactie onderstaande speech uitgesproken:

Voorzitter NL moet geloofwaardigheid EU herstellen

Laat voorzitter Nederland dit veranderen, onder andere op het gebied van mensenrechten, en dan bijzonder het recht op godsdienstvrijheid.

Denk aan Pakistan:

We gaan het Stelsel van Tariefpreferenties voor ontwikkelingslanden herzien. Pakistan is een belangrijke begunstigde: het gaat om miljarden euro's per jaar.

In Pakistan zijn minderheden zoals christenen, hindu's en Ahmadi's de dupe van de zogenoemde blasfemiewetten. Het misbruik van deze wetten is hemeltergend: zelfs bij betrekkelijk kleine ruzies wordt al snel het verwijt van godslastering gemaakt. Vele honderden mensen zitten hierdoor in de cel, met mevrouw Asia Bibi als bekendste slachtoffer: zij heeft een doodvonnis opgelegd gekregen. Dit misbruik moet stoppen. EU voorzitter Nederland moet Pakistan pushen concreet de mensenrechten en rechten van minderheden serieus te nemen. Gebeurt dit niet dan gaat wat mij betreft die Pakistaanse voorkeurspositie de ijskast in.

=> Vluchtelingen & vervoer

Ook binnen Europa is de geloofwaardigheid in het geding. We staan voor de uitdaging, vluchtelingen op te vangen. Dat moet gebeuren via een eerlijke verdeling over àlle Lidstaten. Europa moet solidariteit tonen! En we moeten concrete successen boeken. Denk aan Calais: daar verblijven al jaren inmiddels duizenden vluchtelingen. Zij bedreigen en belagen chauffeurs, vrachtwagens worden opengebroken. Dit kan zo niet langer! Voorzitter Nederland  moet dit concrete probleem effectief aanpakken.

En over vervoer gesproken: pak de oneerlijke concurrentie van luchtvaartmaatschappijen als Emirates, Etihad en Qatar Airways aan. Zij vliegen tegen dumpprijzen door staatssubsidies. Oneerlijke mededinging ten top!  

=> Handhaving

En, niet sexy maar cruciaal: goede handhaving. Bij het wegvervoer loopt de handhaving van land tot land uiteen. In de visserij is de handhaving van de aanlandplicht slecht geregeld.

Het NL voorzitterschap moet die trend ombuigen: niet steeds meer nieuwe regels verzinnen maar eerlijk handhaven en afspraken uitvoeren! Dan wint de EU aan geloofwaardigheid!

Tenslotte 2 concrete voorstellen:

1.Herstel de fout van het vorige Nederlandse Voorzitterschap uit 2004 toen de toetredingsonderhandelingen met Turkije begonnen. Stop daar mee!  Het grootste deel van Turkije noch de hoofdstad liggen in Europa. Het regime heeft een politiestaat gemaakt waar tegenstanders niet kunnen kiezen: het wordt óf de gummiknuppel óf de gevangenis

2. Zet alles op alles een Brexit te voorkomen! Vertrek van het VK uit de Unie zou een ramp zijn!

« Terug

Nieuwsarchief > 2016

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari