‘MARIO MOET MOVE’

Mario01-02-2016 18:39 01-02-2016 18:39

STRAATSBURG 1 februari 2016 – “Mario moet move”, stelde Peter van Dalen vandaag in het Europees Parlement. Hij verzocht Mario Draghi tijdens het debat over het jaarverslag van de Europese Centrale Bank zijn consequenties te trekken en op te stappen.

Volgens Van Dalen heeft het ECB-beleid van Draghi gefaald. “Het ECB-opkoopprogramma werkt zelfs niet als het verdubbeld wordt. Stoppen met die aankoop!”

In zijn bijdrage toonde Van Dalen zich zeer kritisch op de ECB. Volgens Van Dalen gaat de bank zijn boekje ver te buiten met het maandelijks 60 miljard euro in de Europese economie pompen. Hij stelt: “In plaats van zich te richten op een stabiele munt is Draghi een politiek gevaarlijk spel gaan spelen. Door massaal schuldpapier te kopen van probleemlanden en probleembanken werd hervorming een optie in plaats van bittere noodzaak!”

Dat is niet het enige. Het programma zelf werkt volgens Van Dalen ook niet voor het behalen van de doelstellingen van de ECB. De ECB heeft als doel de inflatie rond de 2% per jaar te houden. Van Dalen: “Die doelstelling is al sinds 2013 niet meer gehaald. Sterker nog, we zitten inmiddels al maanden op een inflatie van net boven nul procent. Het deflatiespook klopt aan de poort.” Wat betreft Van Dalen is vandaag dan ook de laatste bespreking voor Draghi als president van de ECB. “De ECB heeft haar geloofwaardigheid verloren. De president moet daar vandaag zijn conclusies uit trekken door op te stappen.”

« Terug

Nieuwsarchief > 2016

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari