Herhaal stresstest kerncentrales elke 5 jaar

Doel03-02-2016 11:15 03-02-2016 11:15

"Europa moet kerncentrales elke 5 jaar aan een stresstest onderwerpen", dat stelt Europarlementariër Peter van Dalen (ChristenUnie-SGP). De afgelopen tijd vonden er veel incidenten plaats in de Belgische kerncentrales van Doel en Tihange. "Het oplapwerk van de Belgen vind ik onvoldoende geruststellend. Zeker nu is besloten de centrales langer open te houden, is een uitgebreide test noodzakelijk. Ook elders in Europa worden incidenten gemeld, zoals in Frankrijk. Het milieu en de volksgezondheid mogen absoluut geen risico lopen. Hoog tijd dus om de stresstest te herhalen!" aldus van Dalen.

Onafhankelijk en betere stresstest

 

Alle 143 kerncentrales in Europa zijn in 2011 en 2012 onderworpen aan een stresstest. De aanleiding hiervoor was de ramp met de kerncentrales in Fukushima begin 2011. Deze ramp richtte enorme schade aan het milieu aan. Een stresstest moet duidelijk maken of een kerncentrale bestand is tegen de effecten van de natuurrampen, extreem weer, maar ook menselijk falen of sabotage.

 

De vorige testronde werd grotendeels uitgevoerd door de sector zelf, en kreeg daarnaast kritiek dat deze niet grondig genoeg was. Van Dalen: "Dit keer moeten de tests onafhankelijk plaatsvinden en uitgebreider dan in 2011. Dus door onafhankelijke experts die doordringen tot de kern. Geen slager meer die zijn eigen vlees keurt!"

 

De Europarlementariër doet het voorstel de stresstest te herhalen en te verbeteren middels schriftelijke vragen aan de Europese Commissie.

 

 

 

« Terug

Nieuwsarchief > 2016

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari