Commissieplannen vennootschapsbelasting forse tik voor bedrijfsleven

Zittingszaal_Straatsburg_0202-02-2016 20:45 02-02-2016 20:45

STRAATSBURG 2 februari 2016 – De voorgestelde maatregelen om belastingontwijking aan te pakken slaan door. Dat is de boodschap van Peter van Dalen, Europarlementariër voor ChristenUnie–SGP.

Het Europees Parlement debatteerde dinsdag 2 februari over de plannen van de Europese Commissie. Van Dalen spreekt van een ‘forse tik’ voor het Nederlandse bedrijfsleven.

Onderlinge concurrentie

De Europese Commissie wil onder andere minder belastingconcurrentie tussen lidstaten en overweegt een gemeenschappelijke Europese heffingsgrondslag voor de vennootschapsbelasting.De plannen van de Europese Commissie gaan veel verder dan de maatregelen die al waren afgesproken binnen de OESO. ‘De ruimte voor gezonde onderlinge concurrentie, ook op het gebied van belastingen, wordt hierdoor te ver ingeperkt’, stelt Van Dalen. Volgens hem zijn de plannen ook niet goed voor het vestigingsklimaat in Nederland.

 

Gelijk speelveld

Tevreden is Van Dalen met de Europese wens van de Europese Commissie voor een gelijk speelveld. Maar dan moet daar wel echt werk van worden gemaakt, stelt hij. Recent verbood Eurocommissaris Vestager bijvoorbeeld Nederland de haven van Rotterdam belastingvrijstelling te geven. Van Dalen: ‘Dat verbod raakt kant nog wal, als landen als België en Duitsland intussen gewoon hun havens kunnen blijven spekken.’

 

Europese belasting

In zijn bijdrage maakte Van Dalen zich ook hard tegen de zogenaamde ‘gemeenschappelijke geconsolideerde heffingsgrondslag voor vennootschapsbelasting’ (CCCTB). Volgens Van Dalen vormt dit plan van de Commissie het begin van Europese belastingen. ‘Daar is geen draagvlak voor, niet doen!’, stelde Van Dalen. Volgens hem laat deze ‘Europese belastingaanslag’ onvoldoende ruimte voor landen om hun eigen beleid te bepalen. ‘Nogmaals: zorg voor een gelijk speelveld, maar respecteer ook dat landen verschillend zijn.’

« Terug

Nieuwsarchief > 2016

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari