Tijd voor top-conferentie naar model van Vaticaanstad

052dinsdag 02 februari 2016 21:30

Bijdrage van Peter van Dalen (ChristenUnie-SGP) aan het debat over plan van aanpak vluchtelingencrisis, Straatsburg 2 februari 2016

Er liggen stapels plannen op tafel, hoe de EU het vluchtelingenvraagstuk moet aanpakken. We moeten stoppen met de productie van nog meer plannen: het is tijd voor daden!

Raadsvoorzitter Nederland moet nog deze maand een top-conferentie houden. Volgens het model van een Pausverkiezing in Vaticaanstad: men komt pas naar buiten als er een besluit is én witte rook.

 

De begrippen warmhartigheid en controle moeten uitgangspunt zijn bij die conferentie. Europa vangt warmhartig mensen op van wie het leven op het spel staat vanwege oorlog of geloofsvervolging. Maar voor asielzoekers uit bijvoorbeeld Marokko, Algerije en Albanië is geen plaats: die kunnen best hun eigen brood in die landen verdienen. Laat de Europese ontwikkelingshulp zo opgezet zijn dat die mensen zelf inderdaad daar kunnen werken.

En we moeten voorkomen dat Turkije juist nu de EU wordt ingerommeld: zowel voor hen, als de EU, is een goed nabuurschapsprogramma de beste optie!

« Terug

Nieuwsarchief > 2016

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari