Groenlezing 2016: 'Vrij om te sterven'

Groenlezing 201602-03-2016 22:33 02-03-2016 22:33

Vanavond, 2 maart, sprak prof. dr. Theo Boer de Groenlezing 'Vrij om te sterven' uit in de Gertrudiskapel in Utrecht. 'Het recht - of de wens - om te sterven mag niet een plicht tot doden betekenen voor artsen.'

Van godsdienstige mensen wordt vaak gezegd dat zij 'uiteraard tegen euthanasie' zijn, begon hij. Maar het waren belangrijke protestanten die het debat over euthanasie steunden. Ook is het een protestantse manier van denken die zorgden voor een vruchtbare bodem voor euthanasie.
Religie heeft die discussie echter niet alleen mede mogelijk gemaakt, maar ook schade berokkend, stelde Boer. Daarom stelt hij voor in Nederland over euthanasie 'eens minder religieus te denken': politieke keuzes rondom euthanasie moeten niet vooruitlopen op een hiernamaals. Een (beter) leven na dit leven moet geen reden of argument voor euthanasie worden.

Voor euthanasie mag maar één reden zijn, zegt Boer: ondraaglijk lijden. Dat betekent dat er geen andere uitweg meer is, zoals iemand in een brandend gebouw alleen springt als er geen andere weg is. Zou er een lift of helikopter zijn, dan is er van springen geen sprake meer. Daarom is het belangrijk te streven naar de allerbeste palliatieve zorg en naar andere manieren om lijden op te heffen of draaglijk te maken. 

Professor Boer pleitte bovendien voor een nieuwe vorm van autonomie. Tegenwoordig is in Nederland de wens om te sterven vrijwel altijd een verzoek aan een derde om dat te effectueren. Maar de wens of het recht dat wij hebben om te sterven, moet niet betekenen dat artsen verplicht worden te doden. Het Nederlandse model van euthanasie, met een sterke regiefunctie voor de arts, is een kind van zijn tijd, zegt Boer. Vrijwel alle landen die op dit ogenblik wetgeving op dit terrein in de maak hebben, leggen de verantwoordelijkheid voor de uitvoering bij de betrokkene zelf, niet bij de arts. Op dit gebied is Nederland dus geen gidsland, maar een buitenbeentje. 


Bekijk foto's van de Groenlezing


Donateurs van het WI krijgen de volledige Groenlezing in juni gratis thuisgestuurd. Nog geen donateur? Meld u aan! 

Reacties op Twitter

Media
Op 1 maart publiceerde NRC een interview (betaald) met Theo Boer, waarin hij uitlegt waarom hij een minder grote rol van de arts voorstaat in het euthanasieproces. Daarover verscheen die dag ook een bericht in het Reformatorisch Dagblad. 
Op 3 maart is professor Boer te gast bij het Radio 1 programma De Ochtend.

 

« Terug

Nieuwsarchief > 2016

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari