Eindelijk akkoord visserijplan Oostzee

haring15-03-2016 22:46 15-03-2016 22:46

Dinsdagavond laat is er een politiek akkoord bereikt over het meerjarenplan voor visserijbeheer in de Oostzee. Europarlementariër Peter van Dalen (ChristenUnie-SGP) zat aan de onderhandelingstafel en is tevreden over het resultaat: "Na bijna een jaar onderhandelen ligt er een acceptabel akkoord op tafel, waardoor een vermindering van 20% in quota´s gelukkig van de baan is."
Hoewel het plan gaat over de Oostzee, zullen de zelfde principes gaan gelden voor de Noordzee plannen.

Extra korting van tafel

 

In het Europese visserijbeleid is afgesproken dat visbestanden worden bevist op het niveau van de ´maximale duurzame opbrengst´(MSY). Dat wil zeggen: op een wetenschappelijk verantwoord niveau, zowel voor de vis als de visserman. Een meerderheid van het Europees Parlement (EP) had echter bedacht dat daar nog een ´extra korting´ op moest van 20%. Van Dalen heeft zich hier steeds tegen verzet: "Belachelijk dat men op de stoel van wetenschappers wilde gaan zitten en extra wilde korten. Gelukkig is dit nu van tafel".

 

De lidstaten bepalen en verdelen elk jaar in december de vangstmogelijkheden per vissoort. Het EP mag daar niet over meebeslissen. Dat mag het Parlement wel bij de zogeheten meerjarenplannen per zeegebied. In de plannen worden de voorwaarden vastgesteld waaronder de lidstaten vangstquota´s mogen bepalen.

 

Voorwaarden

 

Verder is afgesproken dat de lidstaten moeten voldoen aan een aantal voorwaarden, wanneer zij de quota´s bepalen. Het moet sowieso binnen de marges van MSY liggen. Als ze aan de bovenkant van die marges zitten moeten ze uitleggen waarom ze dat doen. Bijvoorbeeld omdat dit nodig is in de gemengde visserij of om grote verschillen tussen jaren te voorkomen.

 

Het politieke akkoord moet nog worden goedgekeurd door het Europees Parlement en de visserijministers.

 

« Terug

Nieuwsarchief > 2016

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari