Geef vissers uitleg in plaats van boetes bij start aanlandplicht

IMG_401619-04-2016 13:52 19-04-2016 13:52

"Ook de visserij op schol of kabeljauw heeft recht op een start van de aanlandplicht zonder boetes", dat zei Europarlementariër Peter van Dalen vandaag in de visserijcommissie in Brussel. Hij vroeg eurocommissaris Vella met een maatregel te komen die regelt dat de periode van 2 jaar die al is afgesproken, wordt verlengd voor soorten die later onder de aanlandplicht vallen. Binnenkort praten Van Dalen en Vella verder over dit idee.

De invoering van de aanlandplicht betekent een ongekende cultuuromslag voor zowel de visserijsector en de controlediensten. Daarom is bij aanvang afgesproken, in de zogeheten Omnibus-verordening, dat gedurende 2 jaar er geen sancties of strafpunten worden gegeven, bij serieuze overtredingen van de nieuwe regels. In plaats daarvan wordt er bij onduidelijkheid uitleg gegeven. Deze periode is ingegaan op 1 januari 2015 en loopt tot 1 januari 2017. De soorten die voor de grootste uitdaging gaan zorgen, zoals schol en kabeljauw, vallen echter buiten deze periode. Van Dalen: "Het is absurd dat voor de lastigste soorten niet een zelfde periode zal gelden".

 

Plannen voor zeegebieden

 

Van Dalen vroeg commissaris Vella ook wanneer het meerjarenplan voor de Noordzee wordt gepresenteerd door de Europese Commissie. "De planning is het in de zomermaanden klaar te hebben", aldus de commissaris.

Van Dalen: "ik hoop van harte dat dit juni zal worden en niet augustus, het is zaak snel een goed meerjarenplan te hebben voor de Noordzee".

 

In zijn speech kondigde de visserijcommissaris ook aan dat hij een initiatief zal lanceren voor de Middellandse zee. Hij wil met de andere (niet EU-) landen afspraken maken en de overbevissing tegengaan. Momenteel wordt 90% van de soorten overbevist in de Middellandse zee, aldus de commissaris.

« Terug

Nieuwsarchief > 2016

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari