Hoe veilig is vliegen boven België?

British.airways22-04-2016 15:33 22-04-2016 15:33

´Hoe veilig is vliegen boven België nu nog?´ Deze vraag werpt Europarlementariër Peter van Dalen op na berichtgeving over uitval van de Belgische luchtverkeersleiding. De Belgische krant De Standaard meldde deze week dat de nationale luchtverkeersleiding het laatste jaar te maken heeft met veel incidenten. Twee keer moest het Belgische luchtruim zelfs helemaal worden gesloten. Dat kwam door een storing in het radarsysteem van de luchtverkeersleiding. De situatie was potentieel zeer gevaarlijk, meldt de krant. Van Dalen stelt schriftelijke vragen aan de Europese Commissie.

Van Dalen, die zelf eerder werkzaam was bij de luchtvaartinspectie, is flink geschrokken van de berichtgeving. ´Dit heb ik in Nederland nog nooit meegemaakt, en ook uit andere Europese landen ken ik deze situaties niet´, zo stelt hij. Volgens de berichtgeving werd het Belgische luchtruim op 27 mei vorig jaar en op 2 april van dit jaar helemaal afgesloten. Door het uitvallen van de radarschermen was geen enkele vliegbeweging meer mogelijk boven België. Van Dalen snapt niet hoe dit mogelijk is: ´Waarom hebben die systemen geen back-up? Dit is onverantwoord.´

 

Van de Europese Commissie wil Van Dalen weten welke Europese regels er gelden voor nationale luchtverkeersleidingen, en of de Commissie daar toezicht op uitoefent. Ook wil hij van de Commissie horen of ze actie gaat ondernemen richting de Belgische overheid rond deze incidenten. Hij diende deze vragen in volgens een in het Parlement ongebruikelijke spoedprocedure. Van Dalen: ´De luchtverkeersveiligheid staat op het spel. Vliegen van en naar België moet net zo veilig zijn én voelen als naar elk ander Europees land!

« Terug

Nieuwsarchief > 2016

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari