Alternatief voor vluchtelingenplan Commissie

glazen wand hemicycle11-05-2016 16:35 11-05-2016 16:35

Europarlementariër Peter van Dalen sprak vandaag in het debat over de plannen om het Europese asielsysteem te hervormen. Twee elementen uit de plannen van de Europese Commissie springen in het oog: een verdeelmechanisme voor asielzoekers en de boete voor landen die weigeren hieraan mee te doen. Van Dalen zei daarover het volgende:

Dictaat

"Alle lidstaten moeten meewerken aan oplossingen voor de opvang van vluchtelingen. Helaas is een verplichte verdeling van vluchtelingen over de lidstaten onmogelijk. Vanuit die politieke realiteit moeten we alternatieven bedenken.

Een boete van een kwart miljoen euro per geweigerde asielzoeker zet kwaad bloed. Zo legt de Commissie de lidstaten een enorm dictaat op. Dit voorstel zal Europa splijten. En het is koren op de molen voor Geert Wilders en zijn Europese politieke vrienden”.

 

Tegenvoorstel

Van Dalen deed een tegenvoorstel, als alternatief voor de boete. Hij wil binnen de structuurfondsen, zoals het Cohesiefonds, 5 miljard per jaar vrijmaken voor steun aan lidstaten die asielzoekers opvangen. Van Dalen: ,, De helft van die 5 miljard komt uit het Cohesiefonds, het fonds waar vooral landen van profiteren die tot nu toe niet meewerken. Dit is een faire, budget neutrale oplossing die verdere verdeeldheid in Europa kan voorkomen” .

 

Turkije-deal stoppen

Eerder deze week sprak Van Dalen zich voor Radio 1 al uit voor het beëindigen van de deal met Turkije. Van Dalen: ,,We hebben een te hoge prijs betaald voor de Turkije-deal: 6 miljard, visum-vrijheid en versnelde toetreding tot de EU. En dat voor een land dat journalisten in het gevang gooit en kerken confisqueert. Laten we gaan voor plan B en het geld gebruiken voor hotspots en tijdelijke kampen op de Griekse eilanden."

« Terug

Nieuwsarchief > 2016

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari