Steun de landen die wél vluchtelingen opnemen

Eurofractie ChristenUnie 01419-05-2016 11:19 19-05-2016 11:19

Opinieartikel van woensdag 18 mei verschenen in Trouw:
Laat Europa financieel bijdragen aan de kosten voor de opvang van vluchtelingen, bepleit Peter van Dalen. Dit kan gefinancierd worden uit bestaande EU-fondsen.

De Europese Commissie wil boetes uitschrijven van 250.000 euro voor landen die weigeren vluchtelingen op te nemen. Per geweigerde vluchteling. Commissievoorzitter Juncker en rechterhand Timmermans jagen hiermee veel mensen tegen zich in het harnas en voeren zo gratis campagne voor
Geert Wilders en zijn Europese politieke vrienden. Die hebben al direct geroepen dit Europese dictaat knettergek te vinden. Terwijl het ook anders kan.

Een combinatie van wanhoop en arrogantie maakt dat Juncker en Timmermans dit soort merkwaardige voorstellen doen. Zeker, de onwil en onmacht van de Europese lidstaten om in de vluchtelingencrisis zelf orde op zaken te stellen, heeft niet geholpen. Europa is afhankelijk van sultan Erdogan, die uitzicht heeft op visumvrijheid en versnelde onderhandelingen over een EUlidmaatschap, maar de gevraagde hervormingen weigert. En die letterlijk zegt: "Europa en Turkije moeten allebei hun eigen weg gaan". Desondanks wil de Europese Commissie vasthouden aan de deal met Turkije.Onbegrijpelijk.

Kwaad bloed

De Europese Commissie wil nu dus ook torenhoge boetes opleggen aan lidstaten die weigeren vluchtelingen op te nemen volgens de Europese verdeelsleutel. Dit zet veel kwaad bloed: de boete van een kwart miljoen euro per geweigerde vluchteling is voor tal van lidstaten onaanvaardbaar.

Ik ben er geheel van overtuigd dat álle lidstaten moeten meewerken aan oplossingen voor deze crisis. Maar helaas lijkt een verplichte verdeling van vluchtelingen over de lidstaten niet haalbaar. In landen als Polen en Letland stelt men dat de vluchtelingen niet naar hun land wíllen komen. Vluchtelingen zien meer kansen in West-Europa, waar ze direct en indirect meer steun kunnen krijgen.

Ik doe daarom hier een tegenvoorstel: draai het Commissievoorstel om en geef lidstaten die vluchtelingen opnemen extra steun. Hoe? Er bestaat al een Europees Asiel-, Migratie- en Integratiefonds. Het is goed gevuld met bijna 500 miljoen euro per jaar. Een flink deel van dit geld is bedoeld voor lidstaten die vluchtelingen uit kampen in het Midden-Oosten hier hervestigen. Laten we dit fonds optrekken naar 5 miljard euro per jaar en laten we het gebruiken voor financiële steun aan de Europese landen die wél vluchtelingen opnemen.

Morele plicht

Dit kan door geld uit de zogenoemde structuurfondsen - zoals het Cohesiefonds - weg te halen. Vooral Oost-Europa profiteert van die structuurfondsen en draagt zo dan toch financieel bij aan de opvang van vluchtelingen wanneer die niet bij hen, maar elders worden opgevangen. En dit pakt voor Oost-Europa en alle lidstaten aanzienlijk goedkoper uit dan een straf van 250.000 euro per geweigerde vluchteling.

Ik vind dit idee redelijk en realistisch, en het voorkomt dat Europa verder uiteenvalt. Bij dit laatste heeft niemand baat. De Europese lidstaten en hun burgers niet. En de mensen die echt op de vlucht zijn voor oorlog en vervolging ook niet. Nederland en Europa hebben de morele plicht om deze mensen te helpen. Dat moet barmhartig én rechtvaardig. Met voorstellen die uitkomst bieden en niet de verdeeldheid in Europa verder aanjagen.
© Trouw

« Terug

Nieuwsarchief > 2016

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari