Waar het om gaat is dat we geroepen zijn om ambassadeurs van Christus te zijn. Om net als het Kerstkind ons klein te maken. Dienstbaar te zijn.

Altijd vasthouden aan onze eerste liefde voor Hem

Altijd vasthouden aan onze eerste liefde voor Hem

Beste vrienden van de ChristenUnie,

Het is een cliché van jewelste om nu op te schrijven dat het een bewogen jaar is geweest. Maar ik kom er niet onderuit op deze donkere dagen voor Kerst.

Een nieuw kabinet. Oorlog in Oekraïne. Een stijgende energierekening en een leger wordende gezinsportemonnee. Ondersteuning van mensen die anders de winter niet waren doorgekomen. Groeiende wanhoop op ons platteland. Een nieuwe start in het overleg met de boeren. Intense onderhandelingen over migratie en een einde aan de mensonterende toestanden in ter Apel. Een breed ondersteunde hervorming van ons pensioenstelsel waarbij ouderen eindelijk een hoger pensioen krijgen en ook jongeren een pensioen kunnen opbouwen. Maatschappelijke en politieke polarisatie. Indalende rust nu zo aan het eind van het jaar. Het was zeker een bewogen jaar.

En toch.

Het moment dat me waarschijnlijk het meeste bijblijft, is het afscheid van ons Eerste Kamerlid Peter Ester in het hospice in Soest. Tineke Huizinga, Carola Schouten, Mirjam Bikker en ik zaten rond zijn bed. Het was een sereen, bijna heilig moment. Maar de laatste aanmoedigingen van Peter waren zo mooi en indrukwekkend dat ik ze hier graag deel. Peter drukte ons op het hart om altijd vast te blijven houden aan onze eerste liefde, onze diepste motivatie en om niet al te bestuurlijk en al te politiek te worden. En hij vertelde over zijn maatstaf waarmee hij in de Senaat altijd kabinetsvoorstellen beoordeelde. Voor hem was het altijd de doorslaggevende vraag: wie zijn de mensen die nu in de knel dreigen te komen en voor wie ik nu in de bres moet springen?

We haalden tijdens onze laatste ontmoeting met een glimlach warme politieke herinneringen op. Peter getuigde van de hoop die hij had dat dit niet het einde was, maar voor hem het begin van nieuw leven. We baden met elkaar en namen afscheid. Onvergetelijk.

Peter Ester - 1953-2022 banner

Als ChristenUnie doen we er goed aan om zijn aanmoedigingen ons ter harte te blijven nemen. We zitten niet in de politiek om een machtspositie te behouden. Het draait niet om ons. Waar het om gaat is dat we geroepen zijn om ambassadeurs van Christus te zijn. Om net als het Kerstkind ons klein te maken. Dienstbaar te zijn. Om als eerste om te zien naar de mensen die al zo vaak voorbijgelopen zijn. Om daar te zijn, waar Jezus zou zijn. Om dat te doen wat Hij zou doen.

Ja, het was een bewogen jaar. Ja, we maken ons ook druk om al die grote onderwerpen. En ja, we zijn geroepen om soms ook grote keuzes te maken. Maar laten we ons nooit groter maken dan het Kerstkind. Altijd vasthouden aan onze eerste liefde voor Hem. En altijd opkomen voor die ene.

Ik wens jullie hele fijne feestdagen, een mooie tijd met jullie geliefden en een gezegend Christusfeest!

Een hartelijke groet, ook van mijn geweldige collega’s en ons prachtige team,

GJS rondje 2

Gert-Jan Segers
Voorzitter Tweede Kamerfractie ChristenUnie

Kom ook naar de wintertour!

Begin het nieuwe jaar goed met onze wintertour, ontmoet onze Kamerleden en stel al je vragen – iedere keer op een andere plek in het land.

Elke avond staat de ontmoeting centraal, met een onverwachte host en goede christelijke livemuziek. Warm je aan de chocolademelk terwijl we met elkaar spreken over de dromen voor ons land, ook voor 2023! Benieuwd wanneer de Wintertour bij jou in de buurt is? Check het onderstaande schema. 

Woensdagavond 18 januari – Hoogeveen e.o.
Donderdagavond 19 januari – Amersfoort e.o.
Vrijdagavond 20 januari – Dordrecht e.o.

En natuurlijk is er bij deze wintertour volop aandacht voor de Provinciale Staten en Waterschapsverkiezingen!

We zien er naar uit je ontmoeten!

Kijk hier voor meer informatie en om aan te melden

Liever geen digitale euro

"Wat de ChristenUnie betreft is een digitale euro helemaal niet nodig. In het debat noemde woordvoerder Pieter Grinwis het ‘een oplossing op zoek naar een probleem’. Mocht er toch een digitale euro komen, zou dat een offline, privacy-vriendelijke, en naar z’n aard niet-programmeerbare ‘token based’ variant moeten zijn. Dat werkt in feite op dezelfde manier als de ‘chipknip’ vroeger."

Lees de blog van Pieter

Een begin voor meer eenheid

“De ChristenUnie heeft altijd uitgedragen dat excuses voor het slavernijverleden namens de Nederlandse staat een belangrijke rol kunnen spelen om bevolkingsgroepen in onze samenleving en in de oud-koloniën met elkaar te verzoenen. Daarom is het ook goed dat minister-president Rutte excuses aanbood voor de rol van de Nederlandse Staat in de Trans-Atlantische slavernij."

Lees de blog van Don

Gezegende Kerst

December, de laatste dagen van het jaar. Advent - weken van vooruitzien naar het feest van de geboorte van Gods zoon - en terugblikken wisselen elkaar af en vullen ons met verwachting en herinnering.

2022 was een bijzonder jaar. We begonnen het jaar in lockdown vanwege corona. We startten het jaar, bijna 10 maanden na de verkiezingen, met een nieuw kabinet, waaraan we toch deelnamen. En nog geen twee maanden later brak er oorlog uit aan de grenzen van Europa. Er waren crises in eigen land. Je zou er onrustig van worden. Gelukkig gebeurden er ook mooie dingen, ook in persoonlijke levens.

Hoe heerlijk is het dan om te beseffen dat, ondanks alles wat er hier op aarde gebeurt, God van eeuwigheid tot eeuwigheid is en dat niets zomaar uit Zijn hand kan vallen. Ook daar mogen we in deze periode weer extra bij stil staan. We leven in de periode tussen kerst en wederkomst. Dat geeft rust en hoop. Ik wens u gezegende kerstdagen en een hoopvol 2023. 

Met vriendelijke groet,

 

Ankie van Tatenhove

Ankie van Tatenhove

Voorzitter landelijk bestuur ChristenUnie

Carola ging op bezoek bij Sintvoorieder1

Voor veel kinderen is pakjesavond een feestelijke dag, maar voor 1 op de 13 kinderen die opgroeien in (verborgen) armoede is het niet vanzelfsprekend om cadeaus te krijgen tijdens Sinterklaasavond. Gelukkig zijn er veel mooie initiatieven die ervoor zorgen dat er ook aan deze kinderen wordt gedacht. Zo ging onze minister Carola Schouten op bezoek bij Stichting @sintvoorieder1. Zij verzorgen cadeaus voor kwetsbare kinderen en ontzorgen daarmee het gezin en geven deze kinderen toch een mooie pakjesavond. 🙌

Gert-Jan en Mirjam blikken terug op 2022 in onze podcast 'Kamervragen'

Het is een jaar van crises, waarin het er in de politiek om gaat dat we juist dan opkomen voor de ‘minste van Jezus’ broeders en zusters’. Toch lijkt het in Den Haag soms vooral om politieke relletjes te draaien. Onterecht.

In deze podcastaflevering kijk ik samen met Mirjam Bikker terug op 2022, blikken we vooruit en hebben we het toch ook nog even over één politiek relletje waarin ik opeens een bijrol vervulde...

Het partijbureau gaat verhuizen

Per 1 januari 2023 gaat het partijbureau van de ChristenUnie verhuizen.
Ons nieuwe bezoekadres is: Piet Mondriaanlaan 48 in Amersfoort.

Het postadres blijft hetzelfde als eerder:
Postbus 439
3800 AK Amersfoort

Ook ons telefoonnummer blijft ongewijzigd, namelijk 033-4226969

Openstaande vacatures

Momenteel zijn er enkele vacatures bij de Tweede Kamerfractie in Den Haag:

Er zijn ook openstaande vacatures op het Partijbureau in Amersfoort:

Deel deze vacatures vooral met mensen die hier mogelijk interesse in hebben.

Bekijk hier het vacatureoverzicht