Terugblik op 2020

Beste vrienden,

Het is op de laatste dag van 2020 dat ik jullie nog een laatste keer in dit bewogen jaar schrijf. Ik schuif bij deze gelegenheid even alle Corona-discussies terzijde en praat daar graag een andere keer over door. Wat ik nu vooral hoop is dat je juist ook deze dagen veel vreugde ontleent aan de nabijheid van die paar mensen die wel in de buurt mogen komen. Wij zelf hebben mijn moeder over de vloer en juist na zo’n naar en soms ook eenzaam jaar is dat heel fijn.

Wat ik ook hoop is dat je troost hebt aan het geloof dat God er in alle omstandigheden bij is. Want juist ook nu Hij is de Immanuel. Net als in die nare en rare tijd van de volkstelling van 2000 jaar geleden, gaat Hij ook nu zijn weg door onze geschiedenis en laat Hij zijn Koninkrijk komen. En laten wij vooral beschikbaar blijven om een instrument van zijn recht en vrede te zijn.

Dit jaar heeft als nooit tevoren het belang van politiek en van een rechtvaardige overheid laten zien. Er zijn miljarden extra uitgegeven door de overheid zodat mensen hun salaris konden behouden, zorg verleend kon worden, voedselbanken open bleven, kinderen via een laptop onderwijs konden blijven volgen. Het laat iets zien van de zegen die een overheid kan zijn.

Maar er was dit jaar ook nadrukkelijk een heel andere, lelijke kant van de overheid te zien. In de toeslagenaffaire zijn mensen door ambtelijke molens vermalen, gezinnen door overheidsoptreden in heel zwaar weer gekomen. Een heel groot drama waarover we politiek nog door gaan praten. Te vaak blijken regels belangrijker dan mensen. En dat moet stoppen. De overheid staat in dienst van mensen, niet van regels.

Opeens borrelt een herinnering aan een huiselijk tafereel in ons gezin bij me op, uit een tijd dat onze meiden nog klein waren. Onze oudste, Anne, beklaagde zich over wijsneuzerig gedrag van haar jongere zus en onze tweede dochter en riep toen: ‘Pap, Eline doet zo menselijk!’ Het was een grappige verwoording van haar irritatie.

Ik moest eraan denken nu wij richting 17 maart onze plannen hebben gesmeed voor een andere, sociale, mensvriendelijke overheid. Als geen ander jaar laat 2020 me hopen dat ik in 2021 onze kleine Anne zal kunnen parafraseren en zeggen: de overheid doet zo menselijk! Want daar ga ik en daar gaan wij als ChristenUnie ons met hart en ziel sterk voor maken. Een menselijke overheid, een samenleving waarin we goed voor elkaar zorgen, goed rentmeesterschap en een economie waarin het om mensen draait. We hebben er de plannen en de mensen voor!

Eerst gaan we de jaarwisseling vieren. En leggen we dit afgelopen jaar in de handen van God en ontvangen we het nieuwe jaar uit Zijn hand. Als Hij erbij is, is het altijd goed.

Een hele fijne avond toegewenst en een gezegend, beter en menselijk nieuw jaar!

In verbondenheid,

GJS nieuwe foto uitgeknipt in rondje.png

Gert-Jan Segers
Fractievoorzitter ChristenUnie Tweede Kamerfractie

Manische meningenmachine

"Terwijl de Koning zijn mooie Kersttoespraak aan het houden was, draaide de manische meningenmachine gewoon door. Over Corona, de kerk, een minister. De kerk mag zich in deze tijd wel op hele speciale belangstelling verheugen.."

Lees het blog van Gert-Jan Segers

De Top 5 van Gert-Jan Segers (video)

Tijdens de laatste dagen van december luisteren veel mensen naar de #Top2000 of de #Top1008. In deze nieuwe video vertelt Gert-Jan Segers welke muzieknummers er in zijn persoonlijke top-5 staan.

Bekijk de Top 5

Bijdrage coronadebat 15 december 2020

"Het is het laatste coronadebat van dit bewogen jaar. Het is ook op een heel bewogen moment, aan het begin van een lockdown. En het is goed om ook dan te reflecteren, terug te blikken. We moeten concluderen dat we dit voorjaar niet voorbereid waren op een pandemie. We moeten constateren dat de zorg is overbelast. Dat de hulpmiddelen waren verplaatst naar verre landen."

Lees de bijdrage

Reactie op rapport kinderopvangtoeslagaffaire

 "Vandaag zien we wat er gebeurt als het systeem het wint van menselijkheid. Als een anonieme overheid beleid maakt op basis van wantrouwen. Als mensen niet centraal staan en niet beschermd worden door de rechtsstaat. Met desastreuze gevolgen voor heel veel gezinnen."

Lees de reactie

Naar een drugsvrije samenleving

"In Nederland is te lang vergoelijkend gedaan over drugs. We zijn een internationaal drugsparadijs met productie, doorvoer en de bijhorende internationale bendes. Tegelijkertijd dringen “progressieve” partijen aan op nog verdere liberalisering."

Lees de voorstellen van Stieneke van der Graaf

Vaccinatie moet altijd een vrije keus zijn

"Hoe belangrijk het vaccin ook zal blijken te zijn in de strijd tegen het virus, vaccinatie moet altijd een vrije keus van elk individu zijn. We hopen allemaal dat deze nare tijd snel voorbijgaat en wij willen erop toezien dat dat in ieder geval niet ten koste gaat van onze persoonlijke vrijheid."

Lees het blog van Gert-Jan Segers

Presentatie verkiezingsprogramma

Op maandag 21 december heeft de ChristenUnie haar nieuwe concept-verkiezingsprogramma gepresenteerd tijdens een speciale talkshow op ons YouTube-kanaal. Uitzending gemist? Bekijk hem hier terug.