Wordt deze e-mail niet goed weergegeven? Klik dan hier om hem online te bekijken  

Hoop

Beste vrienden van de ChristenUnie,

Honderden kinderen en hun gezinnen die nu al jarenlang tussen hoop en vrees leefden krijgen binnenkort de mededeling dat ze definitief in Nederland mogen blijven. Dat is heel goed nieuws. Wat mij betreft zelfs een wonder.

Anderhalf jaar geleden rondden we de onderhandelingen over het regeerakkoord af en daar zat een enorm bittere pil in. Het kinderpardon werd niet verruimd. Dat was allereerst en vooral pijnlijk voor de kinderen die het betrof. Maar ook pijnlijk voor al die mensen die om hen heen staan. En ook voor onszelf en voor collega Joël Voordewind, die zich al jarenlang voor deze kinderen inzet. Het kinderpardon werd toen, bij de formatie, niet afgeschaft, maar ook niet verruimd. We zijn toen met pijn in het hart akkoord gegaan met die schikking.

Anderhalf jaar geleden zijn Joël en ik samen naar Leiden gegaan om ongeveer vijftien van deze kinderen te ontmoeten. We hebben geluisterd naar hun verhalen en moesten hen – tot ons verdriet – teleurstellen en vertellen dat we hen geen hoop konden geven.

Bethelkapel
Een paar maanden geleden opende de Haagse Bethelkapel haar deuren voor onze partijgenoot Hayarpi, haar zus en broer en hun ouders. En honderden en honderden mensen openden hun hart voor hen en voor kinderen en gezinnen in vergelijkbare omstandigheden. Het kerkasiel begon. Het leek een gebed zonder end. Een eindeloze dienst waarin gelovigen en twijfelaars zijn gaan zingen, bidden en hopen. Het is een voorbeeld van wat de bijbel ‘de dwaasheid van het evangelie’ noemt. Wat kunnen een paar biddende, zingende, prekende, luisterende mensen aanrichten?

In diezelfde periode was er een bevlogen tv-maker die zich het lot van Nemr en van kinderen in vergelijkbare omstandigheden aantrok. Hij is gaan actievoeren en werd de advocaat van honderden kinderen en hij heeft ons, politici, lastige vragen gesteld. Maar wat voor zin heeft dat, kun je je afvragen. ‘Ze in Den Haag’ luisteren toch niet..

En er was een congres van de ChristenUnie dat ons als fractie opdroeg ons opnieuw sterk te maken voor een rechtvaardige behandeling van kinderen die hoopten op een kinderpardon. Congressen kopen geen straaljagers, luidt de Haagse uitdrukking voor de gebruikelijke scepsis over moties van partijleden. De motie werd met overgrote meerderheid aangenomen en we zijn er mee aan de slag. Met de moed van de hoop. Maar soms ook met de moed van de wanhoop.

Hoop
Wat Joël, de rest van de fractie en ik drie weken geleden nog niet durfden te hopen of te geloven, is gisteren gelukt. Nieuwe hoop voor honderden kinderen en hun gezinnen. Echt goed nieuws!

Het moet daarbij echt gezegd worden dat het overleg binnen de coalitie in goede sfeer plaatsvond. We zijn vier hele verschillende partijen, maar hadden alle vier de oprechte wens om nu goede beslissingen te nemen. Daarin zitten ook elementen die wij niet hebben ingebracht. Dat is helder. Maar de verruiming van het kinderpardon, de beëindiging ervan (omdat het inmiddels een dode letter is geworden) en de investering in kortere procedures waarin mensen veel eerder duidelijkheid krijgen, om te voorkomen dat een kinderpardon in de toekomst nog nódig is, is al met al een mooie stap.

Met dank aan al die mensen in de Bethelkapel, aan die bevlogen tv-maker, aan onze leden op ons congres, aan iedereen die steeds heeft meegeleefd en meegebeden.

En met een hartelijke felicitatie voor al die kinderen en gezinnen die nieuwe hoop hebben gekregen! Voor hen hebben we het gedaan. Op hoop van zegen!

Met een hartelijke groet,


Gert-Jan Segers
Fractievoorzitter ChristenUnie Tweede Kamerfractie

 

Dankbaar voor de definitieve vrijspraak van Asia Bibi

Joël Voordewind: "Ik ben zeer blij en dankbaar voor de definitieve vrijspraak van Asia Bibi. Na zo’n tien jaar gevangenschap heeft ze eindelijk haar vrijheid terug. Nu is het zaak dat zij snel Pakistan kan verlaten. Ik dank ook haar advocaat, de heer Malook."

Lees de rest van de reactie van Joël Voordewind

Van een oververhit klimaatdebat naar verstandig klimaatbeleid: een verantwoording

Met een klimaatakkoord en finale politieke besluitvorming in de maak is het de hoogste tijd om het debat nuchter te voeren en onze politieke keuzes slechts te baseren op ons beste weten. En op basis van onze overtuiging van wat nodig en wat rechtvaardig is.

Lees hier de verantwoording van Gert-Jan Segers

Opnieuw groei ledenaantal ChristenUnie

De ChristenUnie telt per 1 januari 25.170 leden. Daarmee is de partij al voor het derde jaar op rij in ledenaantal gegroeid.

Lees verder

Nieuwe Ranglijst Christenvervolging 2019 - vragen aan de minister

Joël Voordewind: "Ik maak me grote zorgen over toename van christenvervolging in de wereld. Met dank aan Open Doors voor wederom het grondige onderzoek hiernaar. Daarom ook alle aanleiding om de door de Kamer gevraagde speciale ambassadeur godsdienstvrijheid snel te laten beginnen."

Lees verder

Stieneke van der Graaf tijdens zwangerschapsverlof vervangen door Nico Drost

ChristenUnie-Kamerlid Stieneke van der Graaf onderbreekt vanwege haar zwangerschap tijdelijk haar werk in de Tweede Kamer. Vanaf eind maart gaat zij met zwangerschapsverlof en wordt zij vervangen door Nico Drost, die nu fractievoorzitter is van de ChristenUnie in Rhenen en werkzaam als zelfstandig adviseur.

Lees verder