Stormachtige weken

Beste ChristenUnie-vrienden,

Iedere maandagochtend spreken Carola en ik met de andere fractievoorzitters, vicepremiers en de premier tijdens het wekelijkse coalitieoverleg. We bespreken de actuele politieke ontwikkelingen. Daar zoeken we een weg vooruit in lastige vraagstukken zoals de stikstofproblematiek. We knokken om er samen uit te komen en vooral om keuzes te maken waarvan we geloven dat ze nodig zijn voor Nederland.

Tegelijkertijd realiseren we ons terdege dat hoewel we intensief samenwerken in deze coalitie, we niet met elkaar getrouwd zijn. De hoop en de dromen van de ChristenUnie reiken verder dan wat in een kabinetsperiode mogelijk is. Een coalitie is nodig - maar nooit heilig.

Bij het vooruit kijken naar de toekomst, inspireert het altijd om met u te spreken. We kregen nieuwe energie tijdens een warm en goed bezocht ChristenUnie congres. Velen van u mocht ik ontmoeten daar in Utrecht. Ik kon mijn dromen en dilemma’s met u delen in een speech.

In die speech sprak ik ook over het Bijbelverhaal van de Verloren Zoon. Het verhaal is een spiegel voor ons land waarin velen verlangen naar een ‘thuis’. We zoeken naar een plek waar we echt samen leven en elkaar aandacht geven. Vorige maand kwam mijn essay uit waarin ik aan de hand van dat Bijbelverhaal zoek hoe we dat ideaal dichterbij kunnen brengen.

We gaan als partij een intensieve periode tegemoet. We besturen mee via deze coalitie en op tal van andere plaatsen, maar ondertussen kijken we vooruit. Met bijeenkomsten in het land en door het schrijven van een nieuw verkiezingsprogramma dromen we verder over manieren om vrede te zoeken en recht te doen. Uw inbreng, uw inspiratie en uw dromen voor Nederland zijn daarbij zeer welkom!

Het besturen en plannen maken doen we vanuit de zekerheid dat we het niet alleen hoeven te doen. Dat geeft ontspanning bij de verantwoordelijkheid waartoe we geroepen zijn. Juist als de vraagstukken ingewikkeld zijn en we moeten knokken voor een rechtvaardige oplossing.

Daarbij mag u één ding van ons verwachten: dat we onszelf en elkaar recht in de ogen kunnen kijken en weten dat we met ons beste inzicht doen wat we kunnen. Bij elk overleg, bij elk besluit en bij elk dilemma zijn we steeds op zoek naar wegen om onze dromen en idealen dichterbij te brengen.

Ik wens u een mooie adventstijd en gezegende kerstdagen

Een hartelijke groet in verbondenheid!


Gert-Jan Segers
Fractievoorzitter ChristenUnie Tweede Kamerfractie

Werken bij de ChristenUnie?

Werken bij de ChristenUnie? Wij zijn momenteel op zoek naar:

> Kijk regelmatig op christenunie.nl/vacatures voor de nieuwste vacatures

Stop met het bashen van Israël

Joël Voordewind: "Israël heeft maar een paar vrienden in de wereld. Er is een overgrote meerderheid in de Mensenrechtenraad en in de Algemene Vergadering van de VN die tegen Israël is. Dit heeft niks meer met een neutrale VN te maken. Dat vraagt van ons om het juist voor Israël op te nemen. Het bashen van Israël moet heel snel stoppen.."

Lees de reactie van Joël Voordewind

Monumenten voor de dood als aankondiging van nieuw leven (column ND)

Gert-Jan Segers: "Ik heb het wel geweten, maar het nooit goed beseft. De onvoorstelbare slachtpartijen die Duitse soldaten en lokale politiemensen in de Tweede Wereldoorlog in Oekraïne hebben aangericht. Vorige maand heb ik – op uitnodiging van Christenen voor Israël – enkele van de 2000 massagraven met Joodse slachtoffers in Oekraïne bezocht en overlevenden van de Holocaust ontmoet. En het is nog steeds niet te bevatten."

Lees de column van Gert-Jan Segers
 

Meer nieuws

Balans vinden

"Ons land heeft te maken met een stikstofcrisis. Jarenlang is geprobeerd deze het hoofd te bieden met de zogenaamde Programmatische Aanpak Stikstof (PAS), maar daar heeft de rechter een streep door gezet. De PAS bleek te mooi om waar te zijn en dat is het ook."

Lees de bijdrage van Carla Dik-Faber

 

‘Werken aan jeugdzorg die écht werkt’

"De zorg voor en bescherming van kwetsbare kinderen en jongeren moet goed geregeld zijn. Gemeenten zijn hier in 2015 verantwoordelijk voor geworden, maar zij moesten het doen met minder geld dan voorheen. Deze korting is niet goed geweest."

Lees het stuk van Joël Voordewind

 

Kinderopvangtoeslag

"De overheid als dienares van God heeft tot taak recht te doen en burgers te beschermen tegen willekeur. In deze taak, voorzitter, heeft de overheid ten diepste gefaald."

Lees de hele bijdrage van Eppo Bruins aan het debat 

 

Nieuwe boek van Gert-Jan Segers

Gert-Jan Segers: "In mijn nieuwe boek ‘De verloren zoon en het verhaal van Nederland’ zoek ik naar hoop. In mijn zoektocht herlas ik het verhaal dat Jezus vertelt over een verloren zoon, of misschien beter gezegd: over twee verloren zonen. Ik ging daarin een portret van deze tijd zien."

Lees meer op christenunie.nl/verlorenzoon

Foto's 40e partijcongres

Het was weer een mooi - en met 700 bezoekers ook druk bezocht - partijcongres dat we een paar weken geleden mochten houden in het Beatrixtheater in Utrecht.

Bekijk de foto's

Save the dates

Vrijdagavond 24 januari 2020
Huiskamergesprek: Klimaat|religie met o.a. Gert-Jan Segers

+ Meer info

Donderdagavond 6 februari 2020
Groenlezing 2020: De hemel boven het Binnenhof
+ Meer info

Zaterdag 18 april 2020
41e partijcongres

Vacature: Secretaris van Stichting Tienermoederfonds Nederland (vrijwillig)

Het Tienermoederfonds Nederland is op 27 juni 2017 opgericht door een samenwerking van de ChristenUnie met de VBOK. Stichting Tienermoederfonds Nederland heeft als missie om jonge in Nederland verblijvende vrouwen in de leeftijd tot 23 jaar, die onbedoeld zwanger zijn geraakt financiële bijdragen te verstrekken tot het lenigen van hun urgente noden.

Per 1 januari 2020 is het Tienermoederfonds opzoek naar een nieuwe secretaris voor het bestuur.

Klik hier voor meer informatie.