Wordt deze e-mail niet goed weergegeven? Klik dan hier om hem online te bekijken  

Terugblik op Prinsjesdag

Beste ChristenUnie-vrienden,

Vandaag was in meerdere opzichten een zonnige dag. Wie de televisie vandaag aan had (of iets terugkeek via internet), zag het zonovergoten weer waar de glazen koets met onze vorst en vorstin doorheen reed. Ze reden langs duizenden toeschouwers in een als altijd op Prinsjesdag feestelijk Den Haag. De zon scheen ook bij de Ridderzaal naar binnen en dus liep de temperatuur tijdens het wachten op de koning aardig op.

Wat ook warm was, waren de woorden die de koning daar vervolgens sprak. Opvallend vaak ging het in zijn troonrede over ‘met elkaar’. Het ging over ouderen, over integratie, over het overbruggen van kloven tussen de ene en de andere bevolkingsgroep. Over bouwen aan een sterke samenleving. Interessant was de conclusie die de NOS in het achtuurjournaal trok: “daaraan kon je heel duidelijk merken dat de signatuur van dit kabinet liberaal, maar zéker ook christelijk is”.

Dat is heel mooi – dat we als christenen bekend mogen staan om onze drive om samen te leven. De koning zei: ‘leef niet náást elkaar, maar leef mét elkaar’. En dat appel wil ik me blijven aantrekken.

Zeker op een dag als vandaag. Omdat het ook in een ander opzicht een zonnige dag was. Met goed nieuws over de koopkracht van alle inkomensgroepen: op basis van de maatregelen van het kabinet gaan alle groepen er volgens de voorspellingen gemiddeld op vooruit. De koopkracht van 96% van de huishoudens neemt door plannen van dit kabinet toe. En ik moet zeggen: dat soort prognoses zijn van heel lang geleden. Dat is echt heel goed.

Maar juist op zo’n dag, als het letterlijk een feestje is in de straten en de slingers figuurlijk worden opgehangen in de politiek, wil ik me richten op diegene die dat ziet en denkt: dit is niet mijn feestje. Die zegt: leuk, als ik er één, anderhalf of misschien wel twee procent op vooruit ga, maar wat heb ik eraan als ik nog 10.000 euro schuld heb. Of de kwetsbare jongere die zegt: hartstikke mooi, dat werken meer gaat lonen, maar ik kóm niet aan het werk, omdat dat voor mij net iets moeilijker gaat dan voor een ander.

Dan denk ik dat het onze opdracht als christenen is om inderdaad niet alleen naast elkaar te leven, maar mét elkaar te leven. En dus wordt dat ook mijn pleidooi, morgen, tijdens de politieke beschouwingen. En dus ga ik me naast de mooie plannen van het regeerakkoord en bovenop de miljoenennota inzetten voor die ene. Omdat ons voorbeeld Jezus Christus is, de Herder die de negenennegentig schapen die zich op dat moment wel redden af en toe alleen laat, om zich te bekommeren om dat ene schaap in moeilijkheden.

Economie en geld: het zijn maar middelen. Samenleven en omzien naar elkaar, dat is waar het om draait.

Rest mij u nog hartelijk te danken voor uw betrokkenheid de afgelopen tijd. We merken dat ook wij er niet alleen voor staan. Het waren bij tijden pittige en intensieve weken. U steunt ons, helpt ons, bevraagt ons zo nu en dan kritisch en houdt ons scherp. Veel dank daarvoor!

Warme groet,


Gert-Jan Segers
Fractievoorzitter ChristenUnie Tweede Kamerfractie

 

Gert-Jan Segers: ‘extra inspannen voor wie het níet redt’

“Ik wil me juist op zo’n dag extra inspannen voor wie het níet redt. Die het goede nieuws wel meekrijgen, maar denken: ‘dit gaat niet over mij.’” Segers wil tijdens de politieke beschouwingen 25 miljoen euro vrijmaken om zijn voornemen in daden om te zetten.

Lees verder

Kijktip: Eppo Bruins legt de Miljoenennota uit

In deze korte video legt ChristenUnie Tweede Kamerlid Eppo Bruins helder en kernachtig uit wat er in de Miljoenennota staat, en wat de ChristenUnie daarin belangrijk vindt. 

Bekijk hier de video
 

Meer Prinsjesdagnieuws

Meer financiële ruimte voor gezinnen

Er komt vanaf 2019 meer financiële ruimte voor bijna alle gezinnen. Dat blijkt uit de doorrekening van de kabinetsplannen voor komend jaar. 

Lees meer

 

Minder belasting voor familiebedrijven

Het midden- en kleinbedrijf en familiebedrijven gaan komend jaar minder belasting betalen. 

Lees meer

 

Verlaging verhuurderheffing met 100 miljoen goed voor huurders

De ChristenUnie is blij dat woningcorporaties tegemoet worden gekomen door een verlaging van de verhuurderheffing met 100 miljoen.

Lees meer

 

Op 13 oktober gaan de deuren van de Tweede Kamer open voor de leden en gasten van de ChristenUnie! Kom langs en ontmoet onze Kamerleden, neem plaats in de bekende blauwe stoelen, volg een rondleiding door het gebouw en nog veel meer! Met muziek van Trinity, lunch en alle ruimte om uitgebreid deze bijzondere plek te ervaren.

Aanmelden kan op www.christenunie.nl/opendag

Streep door loondispensatie: heel erg goed nieuws

Staatssecretaris Van Ark zette begin september een streep door de invoering van loondispensatie bij arbeidsgehandicapten. Dat is voor iedereen goed nieuws, maar zeker voor mensen met een arbeidsbeperking, en voor iedereen die weet hoe waardevol hun werk is. In een waardevolle samenleving doet iedereen mee. Daar horen dan ook passende arbeidsvoorwaarden bij.

Lees verder

Maarten en de brugwachter (column Gert-Jan Segers)

De korte Tsjechische film Most (‘de brug’) – te bekijken op YouTube – is een nog indringender eigentijdse hervertelling van het evangelie.

In Most neemt de brugwachter zijn zoontje mee naar zijn werk en hij doet daar wat hij moet doen.

Lees de rest van de column van Gert-Jan Segers