Fijne en gezegende Pinksterdagen!

Beste vrienden,

Het is in Den Haag nog een onbestemde tijd. Er wordt veel gesproken, maar nog steeds niet écht onderhandeld. Ik krijg geregeld de vraag of ‘jullie daar in Den Haag eindelijk een beetje kunnen gaan opschieten’. Dat ongeduld snap ik goed. Na een nogal stormachtig begin van deze formatie zijn de gemoederen tot bedaren gekomen en kunnen we ons gaan richten op de inhoud.

Als fractie hebben we onze inhoudelijke inbreng geleverd tijdens het gesprek met informateur Mariëtte Hamer.

  • We willen een dienstbare overheid die een bondgenoot is van de burger.
  • We willen versterking van de publieke sector, met investeringen in onderwijs, zorg en de sociale taken van lokale overheid zoals Jeugdzorg.
  • En we willen beter rentmeesterschap en een schonere schepping achterlaten voor de volgende generatie.

Vervolgens is het aan de grootste partijen om de eerste stappen te gaan zetten. Wijzelf willen hoe dan ook een inhoudelijke, opbouwende rol vervullen, waarbij ik er nog steeds van uitga dat dat in de vorm van constructieve oppositie zal zijn. Hoe dan ook, we zullen jullie steeds goed op de hoogte blijven houden.

Ook in ons dagelijkse leven is het nu nog wat onbestemd. Het Coronajaar heeft persoonlijk en maatschappelijk een grote impact gehad en de gevolgen zullen nog lang te merken zijn. Na maanden waarin het lastig was om elkaar normaal te ontmoeten, te werken, naar school te gaan, te sporten, je kerkdienst te bezoeken en al het andere dat lastig was, zijn velen van ons vermoeid. We hebben het helemaal gehad met dat ellendige virus..

En als mijn waarneming klopt, zijn onze lontjes ook wat korter geworden in deze periode. Als je elkaar vooral nog maar met appjes en schermpjes kunt bereiken, leidt een verschil van mening vaker en eerder tot een conflict dan wanneer je even bij elkaar op de koffie kunt. Deze Coronatijd heeft ons niet alleen maar goed gedaan.

Dit weekend is het Pinksteren. Het feest van de Geest, die van binnen nieuwe krachten geeft, ons opnieuw wil bezielen en een nieuwe eenheid brengt. Bij dat feest hebben de Evangelische Omroep en de Protestantse Kerk in Nederland een prachtig nieuw lied uitgebracht. ‘Zo zingt mijn ziel (aan het eind van mijn kracht)’, heet het. Je kunt het hier vinden en beluisteren.

En als vader die een heel klein beetje trots is op z’n dochter, vermeld ik er ook maar bij dat er hele goede zangeressen en zangers aan hebben meegewerkt 😉

Het lied begint zo:
‘Heer, ik ben zo moe. 
De wereld draait maar door. 
Kom toch naar mij toe. 
Geef mij nieuwe hoop.’

Die vernieuwing door Gods Geest wens ik jullie allemaal persoonlijk en ook ons in Den Haag toe! Fijne en gezegende Pinksterdagen!

Met een hartelijke groet, in verbondenheid,

Gert-Jan Segers - in cirkel.png

Gert-Jan Segers
Fractievoorzitter ChristenUnie Tweede Kamerfractie

Israël - to be or not to be

"Maar als deze dagen íets duidelijk maken, dan is het wel dat dit conflict ten diepste gaat om de vraag of Joden het licht in de ogen wordt gegund. Of ze een eigen staat mogen hebben. Het draait, zoals de hele geschiedenis al het geval is, om de grote vraag bij Joden en Israël: to be or not be."

Lees de column van Gert-Jan Segers

Bijdrage aan debat over het verslag van informateur Tjeenk Willink

"De overheid moet weer dienstbaar worden, waarbij er nooit een verkeerd loket is, elke burger altijd bij een ambtenaar met echte ogen en echte oren terecht kan. En er op elk schrijven van de overheid een naam van een ambtenaar staat en zijn of haar contactinformatie."

Lees de bijdrage van Gert-Jan Segers

GroenGelovig - Leven met vaste grond onder je voeten

Tweede Kamerlid Pieter Grinwis: "Samen met boeren, burgers en buitenlui leren hoe we weer in verbondenheid met de aarde kunnen leven. Inspirerend om dat gesprek te voeren tijdens GroenGelovig. Het grootste christelijke evenement over duurzaamheid. Dit jaar rondom het thema ‘aarden’.

In dit blog schrijf ik iets over mijn inspiratie als boerenzoon en vindt u een link om u aan te melden voor dit mooie event dat we als ChristenUnie mede organiseren." 

Lees het blog van Pieter Grinwis

Testen voor toegang

"Ik wil echter niet dat dit een opmaat wordt naar een samenleving waar testen of je wel gezond bent normaal wordt. Daarom moet dit echt een beperkte en tijdelijke wet zijn. Dat is hard toegezegd en daar gaan we scherp op zijn."

Lees de toelichting van Mirjam Bikker

Voorkom abortus door goede zorg voor vrouwen

"Als ik denk aan al de tienduizenden vrouwen die jaarlijks kiezen voor een abortus dan geloof ik dat we een wereld te winnen hebben in de zorg voor hen. Als we met elkaar - van D66 tot ChristenUnie - zouden erkennen dat het voorkomen van een abortus winst is, dan kunnen we samen misschien nog verrassend ver komen."

Lees het stuk van Mirjam Bikker
 

Meer nieuws

Isoleer!

"Als we energie willen besparen en de schepping willen doorgeven, is het hoog tijd om te gaan van klimaatdoelen naar klimaatdaden."

Lees het stuk van Pieter Grinwis

 

Grote zorgen over online gokken

"Het aantal gokverslaafden neemt toe en juist online gokken heeft in deze tijden aantrekkings- kracht. Maar dat gaat nog veel gekker worden omdat vanaf oktober online gokken ook officieel is toegestaan."

Lees de Kamervragen van Mirjam Bikker

 

Gaswinning in Groningen: een overheid die niet thuis geeft

"Het gaat vandaag vooral over recht doen, recht doen aan Groningers die aan hun lot zijn overgelaten, waar jarenlang van is weggekeken, die uit den Haag geen woorden willen horen, maar daden willen zien."

Lees de bijdrage van Pieter Grinwis