Doe mee met de actie #NietAlleen

Beste vrienden van de ChristenUnie,

Het was een klein gebaar. Maar toen Roelienke van der Snoek tijdens de eerste lockdown besloot alle bezoekers van de open koffieochtenden in Almere een zelfgemaakt kaartje te sturen, waren de reacties overweldigend. ‘We willen mensen vooral laten merken dat ze nog in beeld zijn’, vertelt ze.

Nu we de koude en donkere maanden in gaan, is echte aandacht belangrijker dan ooit. We hoorden net het niet onverwachtse maar wel teleurstellende bericht dat Kerst dit jaar anders zal zijn. Kleinschaliger, zonder de vertrouwde vieringen en familieontmoetingen. Verdrietig, maar hopelijk is dat reden te meer om elkaar deze winter te laten merken dat we niet alleen zijn. Dat de ander nog in beeld is. Steeds vaker hoor ik dat de coronacrisis mensen zwaar valt. Verhalen over onzekerheid over gezondheid en werk, maar ook de vrees dat het gevoel van saamhorigheid uit die eerste periode vervliegt. Dat het chagrijn en de polarisatie de overhand krijgen.

In Den Haag zijn we ook deze week weer met elkaar in gesprek over welke maatregelen nodig zijn of versoepeld kunnen worden. We debatteren over extra steun voor economie en samenleving en over het perspectief voor de toekomst als we meer gaan testen en er een vaccin is. Maar naast al die grote vraagstukken waar we als samenleving en politiek nu mee worstelen, vind ik het verlangen naar saamhorigheid het meest indringend. We zijn immers gemaakt om naar elkaar om te zien. We komen tot onze bestemming als we leven in relatie met elkaar en de Schepper.

Dan word ik vrolijk van mensen als Roelienke. Het is inspirerend om te zien hoe zij gedreven door haar geloof in deze periode meeleeft met de mensen om haar heen. En dat gebeurt op zo veel plekken. In gezinnen, buurten, dorpen, in kerken of op het werk. Meestal ongeziene blijken van betrokkenheid, maar altijd vol betekenis voor de man of vrouw die medeleven ontvangt. Want even ervaar je dan weer: je hoeft het niet alleen te doen.

Maar die saamhorigheid hangt iedere dag opnieuw van ons allemaal af. Omzien naar elkaar doen we samen. Daarom wil ik u uitnodigen om aan te haken bij een bijzondere actie. U kent het hulpinitiatief ‘Niet Alleen’ waar vele kerken, maatschappelijke organisaties en de ChristenUnie samenwerken om hulp te bieden. Vanaf vandaag organiseren we een actie waarmee we Nederland willen aanmoedigen naar elkaar om te zien.

Wat u kunt doen? Licht brengen in donkere dagen.

Via deze website van de EO kunt u een kaartje voor een kaars bestellen om die te delen met iemand in uw omgeving. Misschien met een goed woord erbij, een klein presentje, een aanbod voor een kop koffie? Op de site vindt u vele ideeen. Hoe eenvoudig ook, het is van betekenis.

Maar ook als u zelf eenzaam bent of een helpende hand nodig heeft: ga dan naar www.nietalleen.nl. U wordt dan verbonden met een kerk of organisatie in uw buurt. 

Mijn hoop is dat het een nieuwe aanzet is voor de saamhorigheid en de zorg voor elkaar die ons land zo kenmerkt.
Mijn hoop is dat we met elkaar het licht kunnen verspreiden in een soms donkere tijd. Juist richting het Kerstfeest als we de geboorte van Jezus Christus vieren. Met Jezus’ komst kwam het Licht in de wereld. Hopelijk kan u met deze actie voor iemand in uw omgeving ook zelf een licht zijn.

Fijne Adventstijd en een groet in verbondenheid,

GJS nieuwe foto uitgeknipt in rondje.png

Gert-Jan Segers
Fractievoorzitter ChristenUnie Tweede Kamerfractie

Lancering verkiezingsprogramma

Maandag 14 december lanceert de ChristenUnie haar concept-verkiezingsprogramma 'Kiezen voor wat echt telt'.

Kijk volgende week maandag vanaf 19.00 mee naar de speciale talkshow over het verkiezingsprogramma op het ChristenUnie YouTube-kanaal.

Klik hier voor het ChristenUnie YouTube-kanaal (en vergeet daar niet te klikken op 'Abonneren')

Zorg voor zeggenschap

"Zorgprofessionals verdienen onze waardering en alle ruimte om te doen waarvoor ze zijn opgeleid en wat ze graag doen: zorgen. Warme woorden zijn daarvoor niet voldoende."

Lees de zes concrete plannen van Carla-Dik Faber

Voorstellen voor een verstandig en barmhartig asielbeleid

"Onze inzet laat zich niet vangen in simpele antwoorden als ‘grenzen dicht’ of ‘grenzen open’, maar we doen doordachte voorstellen die daadwerkelijk leiden tot verstandig én barmhartig asielbeleid."

Lees de voorstellen van Joël Voordewind

Doe mee: word lid!

Onze leden maken het mogelijk dat onze politici ondersteuning krijgen in hun werk, dat we een nieuwe generatie van politici op kunnen leiden en dat we een hoopvolle campagne kunnen voeren. En wist u dat de ChristenUnie extra subsidie ontvangt voor elk nieuw lid? Uw steun is meer dan ooit nodig. Doet u met ons mee? Steun ons dan en word lid!

Meer informatie over lid worden

Pak slavernij aan via wetgeving; op vrijwillige basis lukt het niet

"Slavernij lijkt iets uit een ver verleden. Toch is vandaag de dag de slavernij groter dan het ooit in de zeventiende of achttiende eeuw is geweest. Schattingen geven aan dat meer dan veertig miljoen mannen, vrouwen en kinderen vastzitten in moderne slavernij."

Lees het blog van Joël Voordewind

ChristenUnie: meer aandacht voor de dagbladensector

"Waar publieke omroepen wel worden bekostigd – waardoor ze radio, televisie en digitale nieuwsvoorziening kunnen verzorgen – moeten onze kranten en tijdschriften hun eigen broek ophouden. Dit is een ongelijk speelveld."

Lees het blog van Stieneke van der Graaf
 

Terugblik online partijcongres

Impact met je idealen

"Voordat ik hier ging staan heb ik mezelf wel een paar indringende vragen gesteld: Waarom doe ik dit? Waarom ben ik weer bereid om vier jaar van mijn leven te geven aan Den Haag? Waarom? Waarom al die uren? Waarom die strijd?"

Lees de speech van Gert-Jan Segers terug

 

Opening congres door voorzitter Piet Adema

"Of je nu jong of oud bent, katholiek of evangelisch, LHBT’er of hetero, al generaties hier geworteld óf met migratieachtergrond. Jullie zijn ons allen dierbaar en we zien jullie graag samen met ons optrekken."

Lees de opening hier terug

 

ChristenUnie-leden stemmen in met kandidatenlijst

Met zowel ervaren Kamerleden als talentvolle ‘nieuwkomers’ uit het hele land is de regio sterk vertegenwoordigd op de definitieve kandidatenlijst van de ChristenUnie.

Lees meer