Dit zijn onze nieuwe kandidaten voor de Tweede Kamer

Beste ChristenUnie-vrienden,

Dit is een bijzonder moment. U krijgt in deze nieuwsbrief namelijk de vijftig kandidaten gepresenteerd die door de commissie onder leiding van Roel Kuiper zijn geselecteerd en daarna door het Landelijk Bestuur zijn voorgedragen voor onze lijst bij de Tweede Kamerverkiezingen van 17 maart 2021 D.V.

Het stemt me trots én dankbaar om zoveel getalenteerde en bevlogen mensen op de kandidatenlijst te zien. Ik vind het heel hoopgevend dat zij juist in deze tijden van crisis beschikbaar zijn om ons land en daarmee hun naasten te dienen. Deels zijn het vertrouwde namen. Ik werk al een paar jaar intensief samen met Carola Schouten en ben ontzettend blij dat zij zich met haar kunde en ervaring ook de komende periode wil inzetten voor onze missie. Ook mijn fijne en kundige collega’s Stieneke van der Graaf en Eppo Bruins blijven beschikbaar. Tegelijkertijd zijn er veel nieuwe en gedreven talenten en ook verrassende lijstduwers die met hun plek onderaan de lijst ons willen steunen. Stuk voor stuk zijn het mensen die Jezus willen navolgen en zich sterk willen maken voor wat echt telt: onze zorg voor elkaar, de schepping en een economie die om mensen draait. 

Samen met al die mooie mensen en samen met jullie gaan we richting 17 maart en wat daarna volgt. We gaan een campagne voeren van hoop, van perspectief en van ‘aandacht voor wat écht telt’.

Deze week was er ook veel te doen over de kerken en het maximum aantal kerkgangers. Ik heb er het nodige over gezegd omdat de afspraken van maandag geen recht deden aan de eigen positie van kerken en de verantwoordelijke manier waarop ze kerkdiensten hielden. Gelukkig heeft er vrijdag nieuw overleg plaats gevonden en is er weer meer eigen verantwoordelijkheid bij de kerken neergelegd. Maar het is goed om ons te realiseren dat dit geen armpje drukken is tussen kerk en staat. Het is ook geen discussie over aantallen in een kerkgebouw. Ten diepste gaat dit om het kloppend hart van ons leven: de ontmoeting met God en met elkaar. Hoe de coronacrisis zich ook verder voltrekt en hoe de campagne ook zal verlopen, laat het hart van de kerk ook het hart van onze missie zijn en van al die mensen die zich nu beschikbaar hebben gesteld op onze lijst. We zijn geraakt door het evangelie van Christus, we hebben elkaar gevonden in het verlangen om Hem na te volgen en we willen beschikbaar zijn om ons land en onze naaste te dienen.

Op hoop van zegen!

In verbondenheid,

GJS nieuwe foto uitgeknipt in rondje.png

Gert-Jan Segers
Fractievoorzitter ChristenUnie Tweede Kamerfractie

Concept-kandidatenlijst Tweede Kamer 2021-2025

Een vertrouwde ‘running mate’ (Carola Schouten), drie ‘nieuwe’ topkandidaten (Mirjam Bikker, Don Ceder en Pieter Grinwis) en drie ervaren Kamerleden (Stieneke van der Graaf, Eppo Bruins en Nico Drost) vormen met lijsttrekker Gert-Jan Segers de top van de ChristenUnie bij de komende verkiezingen.

“Een lijst van sterkhouders en een nieuwe generatie toppolitici,” stelt ChristenUnie-voorzitter Piet Adema. “Kandidaten die stuk voor stuk geloofwaardige vertegenwoordigers zijn van ons christelijk-sociale geluid.”

‘Jong én door de wol geverfd’
“Met Mirjam, Don, Pieter en Stieneke zijn we gezegend met vier jonge, maar al door de wol geverfde politici. Zij vormen een nieuwe, beeldbepalende generatie van de partij, maar met dezelfde christelijk-sociale hartenklop die onze mensen kenmerkt,” spreekt Adema zijn vertrouwen uit. “Stieneke brengt daarnaast, net als Eppo en Nico, Kamerervaring met zich mee. Van hun ervaring willen we ook in de komende periode profiteren.”

De top-15 bestaat in zijn geheel uit kandidaten die volgens de partijtop ‘direct geschikt zijn om Tweede Kamerlid te worden.’ Onder hen is onder anderen Bina Chirino, voorzitter van de ChristenUnie-jongerenafdeling PerspectieF, op plek 14.

De rest van de lijst wordt gekenmerkt door kwalitatief goede en zeer herkenbare ChristenUnie-kandidaten, die zich bijvoorbeeld in hun regio ontwikkeld tot belangrijke gezichten voor de partij. Als lijstduwers staan onder meer ondernemer Henk Willem van Dorp, directeur van de Evangelische Hogeschool Els van Dijk en PKN-directeur Jurjen de Groot op de kandidatenlijst.

Vaststelling kandidatenlijst
De kandidatenlijst die de ChristenUnie vandaag presenteert is een concept-kandidatenlijst. Gert-Jan Segers werd eerder al verkozen tot lijsttrekker bij de komende verkiezingen. De rest van de kandidatenlijst wordt vastgesteld op het digitale congres van de ChristenUnie dat op 21 november wordt gehouden.

> Klik hier om de kandidatenlijst te bekijken

Kerken en de omgang met het coronavirus

"Kerken hebben op basis van de grondwet en met een beroep op de vrijheid van godsdienst een grotere vrijheid dan bijvoorbeeld theaters, wijkcentra en andere gebouwen. Die grondwettelijke vrijheid bepaalt – terecht – dat de overheid alleen in heel uitzonderlijke gevallen grenzen mag stellen aan de eredienst. Om die reden verdedig ik altijd en overal de vrijheid van kerken, ook in discussies over coronamaatregelen."

Lees het stuk van Gert-Jan Segers

De maat is vol

"Eerder was Turkije al betrokken bij de aanval op Koerden in Syrië, het schenden van het wapenembargo in Libië en een oplopend Turks-Grieks conflict. En nu bedreigt NAVO-land Turkije ook Armenië. Dat gebeurt met oorlogsretoriek en met militaire middelen. De ChristenUnie vindt het de hoogste tijd dat Nederland en de Europese Unie stelling nemen en met maatregelen komen."

Lees het stuk van Joël Voordewind

Bijdrage debat coronawet | 7 oktober 2020

"De wet die we vandaag bespreken is op een heel aantal punten grondig gewijzigd. Ingrijpen achter de voordeur is geheel onmogelijk gemaakt. De duur van de wet is teruggebracht naar zes maanden. Het kabinet kan niet meer eenzijdig beslissen over wat een veilige afstand is. De maatregelen moeten vooraf worden voorgelegd aan de Tweede Kamer."

Lees de bijdrage en vragen van Stieneke van der Graaf

Nog een half jaar knokken voor mijn idealen

"Om maar gelijk met de deur in huis te vallen: ik ben nog een klein half jaar Kamerlid en ga na de verkiezingen iets anders doen. In dat half jaar ga ik knokken voor onze idealen en daarna draag ik met veel vertrouwen het stokje over aan een ander."

Lees het blog van Carla Dik-Faber

Tijd voor een omslag

"Door de opheffing van het bordeelverbod zouden mensen – voornamelijk vrouwen – in de prostitutie erop vooruitgaan. De vrouwen zouden onafhankelijker worden, de criminaliteit minder, het werk veiliger. Niets is minder waar. Twintig jaar na die 1 oktober 2000 is het duidelijker dan ooit."

Lees het blog van Stieneke van der Graaf

Van groei naar bloei

"Te lang zijn economen en politici gefixeerd geweest op het bbp. Heel vaak werd de vraag ‘is dit goed voor ons land?’ beantwoord aan de hand van de vraag: ‘is dit goed voor de economie?’ En hoewel cijfers over het bbp ons misschien wat vertellen over groei en economie, zeggen ze niets over hoe het werkelijk met ons gaat."

Lees het blog van Eppo Bruins

Steun onze kandidaten: word lid!

Wilt u ons helpen om samen met onze kandidaten een aansprekende en hoopvolle campagne te voeren?

Onze leden maken het mogelijk dat onze politici ondersteuning krijgen in hun werk, dat we een nieuwe generatie van politici op kunnen leiden en dat we een hoopvolle campagne kunnen voeren. En wist u dat de ChristenUnie extra subsidie ontvangt voor elk nieuw lid? Uw steun is meer dan ooit nodig. Doet u met ons mee? Steun ons dan en word lid!

Meer informatie voor nieuwe leden